At «Trondheimsreisen» trakk nesten 9000 tilskuere under Kosmorama, tyder på at dokumentaren kan bli et trøndersk fenomen med lang levetid på kino.

Norsk dokumentarfilm er inne i en gullalder. Flere av de beste norske filmene de siste åra har vært dokumentarfilm. Noen av dem har hatt et sterkt lokalt nedslagsfelt, men likevel gjort seg bemerket også i nasjonal sammenheng, både i kvalitet og besøkstall.

En lang rekke utsolgte forestillinger og hele 8921 besøkende under Kosmorama, er svært imponerende for en ny, norsk dokumentar. Ikke siden den trønderske krigsdokumentaren «Det grodde fram» fra 1947, har en trøndersk film klart noe lignende.

Det blir svært interessant å se hvor stort nedslagsfelt og hvor mange kinogjengere filmen klarer å treffe etter helgas kinopremiere i og litt utenfor Midt-Norge. I helga kan filmen sees på lokale kinoer over store deler av Trøndelag, men også på steder som Kristiansund, Sandnessjøen og Tromsø(!). I april planlegges det kinopremiere i Oslo med Arve Tellefsen som gjest.

Som regel er det bare et lite knippe dokumentarer som oppnår å bli sett av mer enn 10 000 på kino i løpet av et år. I år leder Erik Poppes «Per Fugelli – siste resept» det feltet med over 76 000 besøkende, med Magnus Skatvolds «Trondheimsreisen» på klar andreplass. Knut Erik Jensens «Heftig og Begeistret» fra 2001 satte en rekord som sannsynligvis er uslåelig, med ca. 600 000 solgte billetter.

I nyere norsk sammenheng kan suksessen til «Trondheimsreisen» delvis sees som en kraftig filmatisk parallell til forlagsbransjens satsing på lokale og regionale bokprosjekt. Når det gjelder film er kanskje det nærmeste parallellen vi kommer Øyvind Sandbergs fine dokumentar «Folk ved Fjorden» fra 2011.

Som «Trondheimsreisen» spiller hordalandsdokumentaren til Sandberg godt på historie, tradisjon og nostalgi, men gjennom nye bilder og opptak. Selv om filmen etter hvert fortjent fikk nasjonal spredning og Amanda-pris, ble den først og fremst et vestlandsfenomen. Den gikk et helt år (!) på kino i Bergen og ble sett av 31 000 på kino i Norge. Det kan faktisk være mulig for «Trondheimsreisen» å matche det tallet, etter publikumstrøkket mot filmen så langt å dømme.

Det er alt bemerkelsesverdig at den trondhjemske dokumentaren totalt sett vil bli sett av flere på kino på nasjonal basis enn 2018-filmer som den norske komedien «Rett Vest», Stavanger-dramaet «Now It's Dark» og den amerikanske Oscar-vinneren «I, Tonya».

Selv om «Trondheimsreisen» vil bli vist også utenfor Trøndelag, er det blant trøndere og trondhjemmere den vil treffe flest og best. Det er ikke overraskende at det foreløpig ikke er satt opp visninger i Bergen. Årsaken er nok omtrent den samme som da en kollega på besøk i vestlandshovedstaden skulle kjøpe gave til vertskapet, og spurte i en platebutikk på Torgallmenningen om de hadde noen CD-er med Terje Tysland: «Det er nok bestillingsvare her i byen», var svaret.

Les også Adresseavisens anmeldelse av «Trondheimsreisen»