Barna som fikk skylda er uskyldige. Silje-saken er dessverre enda en norsk politiskandale.

Gjenopptagelsen av den såkalte Silje-saken i Trondheim i 1994 ga dessverre ikke mye svar på hva som skjedde med den femårige jenta som ble funnet død i akebakken på Tiller en fatal oktoberdag for snart 29 år siden. For de tre guttene som var fire til seks år gamle den gang, er det bra og trolig en enorm lettelse at Trøndelag Statsadvokatembeter fastslår at de skal anses som uskyldige. For etterlatte til jenta som mistet livet, er det ikke mye trøst å finne i pressemeldingen til Statsadvokaten. Den bekrefter at saken føyer seg inn i rekken av store norske politiskandaler i nyere tid.

Politiet valgte i 1994 å henlegge saken, med henvisning til at «mistenkte er under 15 år». NRK Brennpunkts dokumentar «Drapet i akebakken» viste at saken har vært en stor belastning for de mistenkte. Saken kom aldri for retten, men barnas rettsikkerhet ble likevel ikke ivaretatt.

Statsadvokatene Unni Sandøy og Per Morten Schjetne skriver at de ikke har hatt som mandat å evaluere politiets handlinger i -94. Likevel skriver de at etterforskningen ble avsluttet uten tilstrekkelig ferdigstillelse, særlig i sikring og analyse av beslag. Det er en pen måte å si «dårlig politiarbeid» på.

De tre barna ble aldri avhørt i samsvar med kravene i straffeprosessloven, i formelle avhør med forsvarer til stede. Politiets «samtaler» med guttene som førte til at saken ble erklært raskt oppklart, ble ikke sikret med lyd eller bildeopptak. Den nye etterforskningen består av drøyt 40 vitneavhør, mer enn 30 nye, uten å kunne bevise hvem som forøvet vold mot Silje.

Daværende statsadvokat Jan H. Dahles ros for raskt og godt politiarbeid i 1994 står i grell kontrast til konklusjonen til Statsadvokaten i Trøndelag nå. Mediene kan nok også kritiseres for at vi ikke var mer kritiske til politiets raske «løsning» av saken høsten 1994. Samtidig fortjener dokumentaren til NRK Brennpunkt fra 2021 ros for kritisk søkelys på saken. Hvis ikke ville de tre guttene fortsatt ha levd med politiets stempel og rapporter fra den gang. Rapporter som har «liten eller ingen bevisverdi i dag», som dagens statsadvokater i Trøndelag tørt konkluderer.

Andre avsnitt i lederen er litt justert siden første publisering, for mer presist å reflektere innholdet i Statsadvokatens pressemelding.