Mange ting må klaffe hvis Trondheim skal lykkes med å bli vertskap for en årlig internasjonal topplederkonferanse om teknologi.

«Technoport 1.0»: 450 gründere har kjempet om 250 000 kroner under Technoport. Investor Chris Rynning (sittende), Nalinava Sengupt fra Inanod og Paul Magne Amundsen fra Technium. Det pågår nå et arbeid for å oppgradere teknologifestivalen Technoport mange, mange hakk. Foto: Glen Musk, Adresseavisen

I går avsluttet teknologifestivalen Technoport, som er blitt en viktig arena. Med regionens største bank, Sparebank 1 SMN, i førersetet pågår nå et arbeid for å oppgradere Technoport mange, mange hakk. Ambisjonen er at Trondheim, med teknologi som utgangspunkt, skal bli en årlig møteplass for statsledere og globalt ledende forskere og næringslivstopper. Prosjektet har navnet Technoport Conference – World Tech Forum.

Det er et rimelig friskt mål, for å si det forsiktig. Davos i Sveits er i dag stedet der noen av verdens ledere møtes for å diskutere samfunnsutfordringer med økonomi som forstavelse. Ideen om å lage en tilsvarende møteplass i Trondheim om teknologi kan avfeies som urealistisk stormannsgalskap. En alternativ tilnærming, som vi sterkt anbefaler, er å gjøre et helhjertet forsøk. Hvis initiativtagerne lykkes, vil det være en fantastisk bragd. Hvis det ikke går hele veien til mål, er sjansen stor for at forsøket alene vil gjøre Trondheim og regionen til et enda bedre sted for studenter, verdensledende forskning, nyskaping og internasjonalisering. En årlig investering i ti år på 20–25 millioner kroner kan derfor bli meget vel anvendte penger.

Fagråd for kommersialisering av teknologi i Næringsforeningen i Trondheimsregionen har gitt et høringsinnspill til kommunens gründerplan. Fagrådet foreslår at av kraftfondets om lag seks milliarder kroner, skal tre prosent øremerkes til nye Technoport. Det kan gi 18 millioner kroner per år, noe som er dobbelt så mye som det kommunen i dag bruker til næringsutvikling. Det står store verdier på spill i denne saken. Hvis det for eksempel opprettes 10 000 nye arbeidsplasser i teknologibedrifter, vil det gi Trondheim kommune to milliarder kroner mer i årlige skatteinntekter.

Vi skal ikke hevde at en årlig, kommunal investering på 18 millioner vil gi to milliarder kroner i avkastning. Men det som er sikkert, er at Trondheim kommune må bidra med penger hvis universitets- og teknologibyen Trondheim skal kunne lykkes enda bedre. Det er derfor ikke nok at byens politikere bejubler initiativet fra Sparebank 1 SMN om å løfte Technoport.

Det må også handles og det må legges penger på bordet hvis Trondheim skal bli teknologiens Davos.