Senterpartiet i Nord-Trøndelag er presset mot veggen. Annerledes kan det ikke tolkes når partiet misliker at regjeringen kommer Steinkjer til unnsetning.

To mot en om sammenslåing: Fra venstre stortingsrepresentant Marit Arnstad (Sp), stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) i debatten om fylkessammenslåing på Trøndelagsmøtet. Kjerkol og Sanner støtter et samlet Trøndelag. Foto: jens petter søraa

Politikk er noen ganger det umuliges kunst. Dragkampen om sammenslåing av Nord- og Sør-Trøndelag er blitt en slik sak for Senterpartiet i Nord-Trøndelag og for fylkespartiets to frontfigurer, stortingsrepresentant Marit Arnstad og gruppeleder og fylkesleder Tomas Iver Hallem. Partiet har stått i spissen for kravet om å gjennomføre folkeavstemning om saken, men det er først og fremst en dårlig skjult motstand mot sammenslåing.

Skepsisen er blant annet begrunnet i en frykt for at Steinkjer vil bli utarmet som administrasjonsby. Når kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) smører prosessen og kommer den nordlige delen av Trøndelag i møte, burde det derfor ha blitt møtt med applaus og støtte. I stedet reagerer Senterpartiet med å skjerpe tonen mot tilhengerne av et samlet Trøndelag. I en debatt om sammenslåing på Trøndelagsmøtet i går sa Marit Arnstad at «det legges opp til et rått politisk spill» i sammenslåingsprosessen. Senterpartiets stortingsrepresentant fra fylket hadde ikke én eneste positiv ting å si om at regjeringen vil styrke Steinkjer på bekostning av Trondheim.

Når Arnstad reagerer negativt på at Senterpartiets ønsker blir imøtekommet, må det ligge andre hensikter bak enn bare en folkeavstemning. Senterpartiet ønsker åpenbart å utnytte den skepsisen til sammenslåing som finnes hos en del i nordfylket. Det hadde for så vidt vært greit, forutsatt at partiet spilte med åpne kort. I motsetning til mange av velgerne, bør Arnstad og Hallem vite at spørsmålet om sammenslåing ikke er et valg mellom ja og nei. Valget står mellom ja til sammenslåing og et alternativ som ingen vet hva er.

Dagens fylkeskommuner kommer ikke til å bestå, men retorikken fra Senterpartiet får det til å fremstå som at det som er i dag, også vil være der i morgen. I Stortinget er det kun Sp som vil beholde fylkeskommunene slik de er i dag. Det er et bredt politisk flertall for at fylkeskommunene skal slås sammen til større enheter.

Sanner har avvist rådet han fikk fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag om at et sammenslått embete bør ledes fra Trondheim. Det var en klok avgjørelse som smører prosessen. På tross av Senterpartiets krumspring, ligger saken nå godt til rette for at fylkespolitikere i Nord- og Sør-Trøndelag kan si ja til et samlet Trøndelag.