Det har ikke manglet på spådommer, bekymringer og ekspertuttalelser om hvor utrolig mye mer kraft vi vil trenge fremover. Regjeringen satte ned en energikommisjon som har kommet med sin rapport, selve tittelen: «Mer av alt – raskere», sier vel det meste. Og det stemmer at veldig mange ønsker seg en andel av norskprodusert strøm, men er svaret på det at vi må ha mer av all kraftutbygging? Eller kan bedre prioritering kanskje være løsningen?

Vi må få ned bruken av fossil energi for å få ned klimagassutslippene og bremse den globale oppvarmingen. Til det trengs energi i andre former. Men kraftutbygging er ikke uten konsekvenser. Vindkraft på land og til havs har negativ påvirkning på natur og dyreliv i form av arealbeslag, avfall og for fuglene: en konstant drapstrussel. I tillegg er det kraft som er dyr å bygge ut. Som vannkraftnasjon vet vi også mye om hvilken pris naturen betaler når vi bygger ut vassdrag. De vassdragene som er vernet i Norge, er vernet for en grunn. De bør ikke åpnes for mer utbygging.

Så hva er da svaret om vi både trenger mer elektrifisering av samfunnet, men ikke vil ødelegge natur på veien? Det finnes andre alternativer. Rødt ønsker en storstilt satsing på energieffektivisering. Den billigste og mest skånsomme energien vi kan få er den vi lar være å bruke. I tillegg støtter vi energikilder med lavt konfliktnivå som oppgradering av eksisterende vannkraft, solceller på bygg og mer bruk av biogass. Alternative former for oppvarming, som bergvarme, kan erstatte ineffektiv bruk av elektrisitet. Men hvis vi ser på innmeldt kraftbehov fremover, så vil dette antagelig ikke holde. Vi må også prioritere.

I Trøndelag er det meldt inn behov for kapasitet til nesten 500 megawatt fremover. Omregnet til kilowattimer betyr det en kapasitet opptil forbruket til omtrent 200 000 husstander. Det er mange ulike behov som er meldt inn i Trøndelag: industri og hydrogenproduksjon, strøm til transport og noe generelt forbruk. Alt dette vil være viktig for å kutte utslipp og sikre industriarbeidsplasser. Men blant de som ønsker en del av den trønderske strømkaka finner vi også datasenter og oppdrettsanlegg. Her vet vi ikke om strømmen skal brukes til å få mer miljøvennlig oppdrett, eller å øke aktiviteten av noe som tross alt forurenser fjordene våre, datasentrene kan brukes til kryptoutvinning eller nødvendig lagring av data. I dag er det førstemann til mølla for de som vil koble seg til nettet og bruke mer strøm. Om man skal bruke strømmen til å utvinne kryptovaluta og opprette datasenter, eller om man vil satse på industriarbeidsplasser og utslippskutt, så stiller man i samme kø. Sånn kan det ikke fortsette!

Med så store behov som blant annet industrien og transportsektoren i Trøndelag har fremover, så trengs en strengere prioritering av hvem som skal få tilgang på strømmen. Vi mener at det er den eneste løsning som vil sikre arbeidsplasser, lavere klimagassutslipp og at vi beskytter norsk natur mot storstilt utbygging av vindturbiner. Rødt ønsker å droppe kryptovaluta og elektrifisering av sokkelen, og heller prioritere omstilling i industrien.

Rødt har nylig foreslått nettopp en strengere prioritering av kraften i Stortinget. Dessverre stemte alle de største partiene, inkludert regjeringspartiene mot forslaget vårt. Dette til tross for at Arbeiderpartiet har et landsmøtevedtak om å hindre kryptoutvinning i Norge. Det er forunderlig at de heller vil rasere norsk natur for å få «mer av alt – raskere» enn å prioritere industriarbeidsplasser fremfor kryptoutvinning.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!