Mange lokalsamfunn kan se fram til at de får nye politikontor. Men det er viktig å følge med på at dette blir en styrking av politiet også i åra som kommer.

Meråker og åtte andre steder får nye politikontor i løpet av året. Etter hvert kommer det enda flere, lovet justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) fredag. Det er vi positive til, men det gjenstår å se om det vil styrke politiet totalt sett.

Det som med et uheldig begrep ble kalt nærpolitireformen under Erna Solbergs regjering, førte til en kraftig reduksjon i antall politidistrikt fra 2016. Samtidig ble en rekke lensmannskontor nedlagt eller slått sammen.

Det var sterk motstand mot reformen, men den hadde også positive sider. Politiet fikk større og sterkere fagmiljøer og ble mer profesjonalisert. Flere ledere i politiet har sagt at de fikk bedre utstyr og at kvaliteten på arbeidet ble bedre.

Politiet ble blant annet flinkere til å etterforske kriminalitet på nett. Det siste er avgjørende i en digital tidsalder. Sterke politimiljø med teknologisk ekspertise er viktig for hele landet, også for folk i distriktene.

Når regjeringen nå skal åpne 20 nye politikontor, kan noen av politireformens svakheter bli reparert. Samtidig er det viktig at gevinstene ved reformen ikke går tapt. Regjeringen sier at de nye kontorene finansieres med det de kaller friske penger.

De nye politistedene skal med andre ord ikke føre til at bevilgningene til dagens politivirksomhet blir redusert. Tillitsvalgte i politiet har fryktet at nettopp det vil skje i trangere tider.

Mange lokalsamfunn kan glede seg over at politiet kommer nærmere. Mer politi nær folk er et av løftene i Hurdalplattformen. Vi håper de nye politikontorene bidrar til kortere responstid og mer forebyggende arbeid i distriktene.

Samtidig blir det viktig å følge med på at de nye kontorene faktisk blir en styrking av politiet som helhet, også i åra etter at de har åpnet.