Noen hevder at Trondheim er en dårligere kulturby enn Bergen. Det stemmer ikke. Trondheim er en flott kulturby, til og med kåret til årets kulturkommune. Det er umulig å rekke over alt som skjer av kultur i denne byen. Samtidig er det ingen grunn til å si at nå er det så bra at vi ikke kan komme lenger.

Trondheims storstue, Olavshallen, er 25 år og trenger oppussing, skriver Trondheims-politikeren Erling Moe i denne kronikken. Foto: Glen Musk, Adresseavisen

Både for kulturarbeidere og kulturpolitikere er det fortsatt utfordringer å bryne seg på. Prisen som årets kulturkommune får Trondheim i stor grad fordi vi er best på nærkultur. Det skjer mye nært folk, og Kulturskolen er et godt eksempel. Den er kanskje landets beste, og fungerer enda bedre etter at samspillet med skoleverket ble utviklet ytterligere. Kulturskolen har en utfordring med skjev sosial rekruttering, dette er noe det arbeides med. Biblioteket i byen er også meget velfungerende og moderne, derfor har det også stort besøk.

Vi kjenner alle til det vi har som er i toppen både nasjonalt og internasjonalt: Symfoniorkester, teater, Trondheimsolistene, Jazzfestival, Kammermusikkfestival pluss pluss. Mye av dette skjer i et samspill mellom kommune, kulturliv og næringsliv. Jeg er overbevist om at topp og bredde henger sammen. Som kulturpolitikere må vi stimulere toppen for å sette standarder som inspirerer andre og gir dem noe å strekke seg etter. For eksempel har Ingerid Lorentzen og Arne Fagerholt utfordret oss på topputdanning i dans. Vi arbeider med dette, her har vi noe igjen.

Sammenligningen med Bergen som ble presentert i mediene nylig handlet ikke om kvaliteten på kulturuttrykk i Trondheim kontra Bergen. Den baserte seg på en sammenligning av bevilgningene til kultur, på den nasjonale stemmen kulturlivet i de to byene har og hva det er satset på av infrastruktur i kulturlivet.

Det er ingen tvil om at vi som politikere har en jobb å gjøre på infrastruktur til kulturlivet. Bygninger må selvsagt fylles med innhold, men det er også slik at innhold ofte krever gode rammebetingelser. Her har vi noen utfordringer å ta fatt på i Trondheim.

Olavshallen er 25 år gammel. Konsertsalen og selve kvartalet trenger opprustning. Symfoniorkesteret har satt det på dagsorden, men dette er jo et kulturhus med mange former for aktivitet. Nå har mange byer nye konserthus, og Bergen ligger i løypa med oppgradering av Grieghallen. Kulturministeren fikk klare synspunkter vedrørende Olavshallen da hun var i Trondheim nylig. Vi må følge opp dette arbeidet overfor sentrale myndigheter.

Teater Avant Garden ønsker å flytte til Rosendal, og samlokalisere med filmmiljøet. En meget spennende tanke. Lademoen er et sted med kraftig utvikling, og vi kan få en ny kulturakse mellom Rosendal og kunstmiljøet på og ved Lademoen skole. Vi politikere venter nå på en full oversikt over kostnadene, men Rosendal er et gammelt kulturhus som ligger brakk. Vi kan nå få muligheten til å gjøre noe med det.

Litteraturhus var det mye debatt om i fjor. Prosjektet fortsetter, men i et annet spor etter at flertallet i bystyret ikke ønsket å følge prosjektets anbefaling om litteraturhus i Huitfeldtgården. Litteraturmiljøet jobber videre med ulike alternativer, og jeg ser fram til både videre politisk behandling og endelig realisering av gode visjoner.

Utendørs konsertarena har det vært mye debatt om, spesielt knyttet til Festningen. Kommunen skal verken arrangere konserter eller gjøre noen vesentlige investeringer. Vi skal bare godkjenne bruk til formålet, slik vi har gjort for Pstereo-festivalen på Marinen. Både for kultur og næringsliv vil økt konsertaktivitet være et gode.

Kunsthall har vært utredet lenge. Nå er prosjektet på et meget godt spor, og arbeider med flere konkrete alternativer. Jeg regner med at dette avklares i år.

Teknologisenter mangler i teknologihovedstaden. Et stort opplevelsessenter i samarbeid med teknologiuniversitetet bør denne byen ha. Foreløpig en visjon, men her har vi noe å strekke oss etter.

Kinoen fortjener moderne og attraktive lokaler. Etter bystyrets behandling av utbyggingen på Leutenhaven nærmer vi oss nå.

Det er spennende og viktig å være kulturpolitiker med slike utfordringer. Noen må løses gjennom et godt arbeid fra Trondheim kommune mot sentrale myndigheter. Andre må løses gjennom et sterkt kulturpolitisk engasjement fra hele det politiske miljøet. Det skapes kultur også uten bygg. Men noen bygg er kultur i seg selv. Tenk på Tate Modern, Lambda og Guggenheim.

Så skjer det mye på kulturfronten helt uavhengig av oss politikere. Heldigvis. Byens scener arrangerer spennende konserter. Utstillinger og festivaler gjennomføres. Det er denne kulturvirksomheten som er den viktigste. Her skal ikke vi som politikere styre og kanskje heller ikke bevilge. Men vi bør kanskje bli bedre til å bidra til synliggjøring av hva som skjer. For eksempel på Bar Moskus, Babel, Ila Brainnstasjon eller Verdens beste Stasjon. Og overalt ellers.