Derfor skriver Adresseavisen om Nidaros sosialdemokratiske forum og Trond Giske 

I et debattinnlegg i Midtnorsk debatt mener Trond Giske at Adresseavisen angriper og henger ut et vanlig partimedlem i en nyhetsartikkel. I denne nyhetsartikkelen uttaler Giske samtidig at han selv er utsatt for hets og personangrep i Adresseavisen. Ingen av delene stemmer.

Når man utsettes for kritisk omtale i media, kan den personlige belastningen være stor. Men til forskjell fra hets, personangrep og uthenging, er kritisk journalistikk saklig og fundamentert på opplysninger som har etterprøvbare kilder. Kritisk journalistikk retter seg mot innehavere av roller av offentlig interesse, ikke hva folk gjør i sine private liv eller hvem de er som privatperson.

Både for Giske og lokallagsmedlem Robert Rydberg er det altså deres offentlige opptreden i en gitt rolle som tilsier at de må tåle kritiske spørsmål. Slik har vi vurdert nyhetsdekningen Giske tar opp:

  • Man må tåle å bli navngitt i nyhetssaker om man søker å representere et parti og samtidig i sterke ordelag kritiserer partiets leder og politikken. Dette gjelder også for lite medievante. Både ytringenes sterke karakter, at de har skjedd offentlig (i en åpent tilgjengelig Facebook-gruppe med 11 000 medlemmer) og at personen bak utsagnene søker formell makt, gir det som har skjedd offentlig interesse.

  • Trond Giske er leder for Arbeiderpartiets største lokallag. En sentral oppgave for journalister er å ettergå hvordan personer med makt utøver sine roller. Når mediene undersøker hva Trond Giske i kraft av skiftende maktroller foretar seg, er det å forfølge hans maktroller. Videre kan makt utøves både formelt og uformelt. Derfor er det relevant å spørre Giske hvilket ansvar han tar når det pågår åpen og dokumentert hets i et forum som er dedikert til han, og der sentrale aktører i lokallaget er aktive deltakere i Facebook-gruppa.