Ansvaret for å avgjøre Breiviks tilregnelighet er nå enda tydeligere plassert der det hører hjemme; i retten.

Terrortiltalte Anders Behring Breivik er på alle vesentlige punkter blitt friskmeldt – og dermed erklært strafferettslig tilregnelig – i rapporten de to nye rettspsykiaterne overleverte Oslo tingrett i dag. Konklusjonene er ikke direkte overraskende, men dramatiske. Særlig for rettspsykiatrien, som nå står igjen med to sterkt motstridende diagnoser. Men også for påtalemakten innebærer den nye rapporten dramatikk, fordi både statsadvokatene og Riksadvokaten i utgangspunktet la seg flat for den første diagnosen som erklærte Breivik psykotisk og paranoid schizofren.

De to nye sakkyndige, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, konkluderer med at Breivik ikke er psykotisk. Han lider ikke av en alvorlig psykisk lidelse. Han handlet ikke under en sterk bevissthetsforstyrrelse. Han var ikke psykisk syk da han utførte terrorhandlingene, og han er ikke syk i dag.

Konklusjonene viser til fulle hvor riktig det var av tingretten å gå til det uvanlige skritt å oppnevne nye sakkyndige. Ansvaret for å vurdere terroristens psykiske tilstand er nå plassert der det hører hjemme; i retten. Retten har tatt regien over terrorsaken, og skaffet seg den nødvendige frihet for å kunne gjennomføre en god prosess. Konsekvensen av at det nå foreligger to helt forskjellige diagnoser, blir trolig at retten må bruke mye tid på å få avklart hvorfor psykiaterne vurderer Breivik så ulikt.

Forskjellen på de to diagnosene er som forskjellen på behandling og straff. Rapporten som ble levert i dag innebærer at Breivik kan stilles strafferettslig ansvarlig for terrorbomben i Regjeringskvartalet og massedrapene på Utøya. Det er et ansvar han kunne ha kommet seg unna med den første diagnosen, som bare åpnet for at han kunne dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Terrorsaken er nå på rett spor.