Trondheim har fått et vakkert, nytt kirkebygg, og byens voksende katolske menighet har fått et gudshus som løser et plassproblem.

VAKKERT BYGG: Nye St. Olav kirke ligger på Kalvskinnet, vest for Elgeseter bru, på samme sted som den gamle katolske kirken. Den katolske menighetens nye domkirke ble innviet i helgen. Foto: Glen Musk, Adresseavisen

Nye St. Olav domkirke ble vigslet lørdag. Det er den første nybygde katolske domkirke i Europa siden reformasjonen. Innvielsen er derfor en begivenhet utenfor Trondheim og Norge. Den gamle katolske kirken på samme sted ble revet for å gi plass til det nye, større og flottere kirkebygget. Den katolske menigheten har nå tatt i bruk en vakker kirke, som har en prominent plass ved vestsiden av Elgeseter bru og med Nidarosdomen som nabo.

Den katolske menigheten i Trondheim har fem tusen medlemmer. Innvandring er en viktig årsak til at antall katolikker har økt kraftig. I motsetning til det store flertall av nordmenn, har mange katolikker et forhold til tro og kirke. To-tre prosent av medlemmene i Den norske kirke går jevnlig til gudstjeneste, hos katolikker 10-15 prosent. Tilstrømningen til messer førte til at den gamle kirken ble for liten. St. Olav katolske menighet arrangerer hele fem messer på søndager.

Siden katolikker bruker kirken mer enn lutheranere, er det kanskje de som skulle brukt navnet folkekirke, og ikke Den norske kirke, som er gitt denne betegnelsen i Grunnloven. Plassmangel er likevel en større utfordring enn ord og betegnelser. Hvis utviklingen fortsetter, slik at det blir flere katolikker og enda mindre kirkeinteresse fra majoriteten, kan det være en løsning at katolikkene overtar noen av folkekirkens bygg.

St. Olav menighet har medlemmer fra 120 land. Den nye katolske kirken er derfor en konsekvens av tilflytting til Trondheim og Norge. 55 prosent av innvandrerne her i landet kommer fra andre europeiske land, og aller flest fra det katolske Polen.

Den katolske og den evangelisk-lutherske kirke er på noen områder blitt mer lik hverandre. Synliggjøring av olavsarven er et eksempel på det, inkludert satsingen på pilegrimsvandring. Navnet på kirken og den katolske menigheten må byens katolikker dele blant annet med landsdelens største sykehus.

500 år etter reformasjonen er det på tide at kløften mellom kirkesamfunnene blir mindre.