Sosialdemokraten Peer Steinbrück sparker sin nærmeste rådgiver i håp om en ny giv i valgkampen. Panikken er farlig nær.

Angela Merkel fremstår som ubestridt. Men hennes personlige popularitet er ingen garanti for gjenvalg. Foto: Markus Schreiber, Ap

Helt siden Steinbrück ble utpekt til venstresidens utfordrer til forbundskansler Angela Merkel har det meste gått galt. Klønete uttalelser har skapt inntrykk av en arrogant og grådig politiker i utakt med folk flest. Det viser seg også på meningsmålingene. Både Steinbrücks parti SPD og hans personlige popularitet lider under tabbene.

Steinbrück sliter også med å stå frem som et politisk alternativ til det sittende regimet. Angela Merkel mener den økonomiske krisen i eurosonen vil bli en avgjørende sak ved valget, og hun har styrket seg gjennom krisehåndteringen. Steinbrück går inn for å øke skatten for de rikeste og heve minimumslønnen og går i strupen på Merkels politikk. Men ettersom Steinbrück var finansminister i Merkels første regjering, storkoalisjonen mellom kristeligdemokratene og SPD, sliter han med å vinne troverdighet for en ny og radikal økonomisk politikk. Merkel har dessuten bred støtte bak sin sentrumsorienterte krisepolitikk, som blant annet innebærer en tøff linje overfor landene som er verst rammet.

Før feriestart fremstår Angela Merkel som ubestridt. Hun har tatt på seg slagstøvlene og vasset ut sammen med ofrene for hundreårsflommen. Ikke ulikt det hennes forgjenger, Gerhard Schröder gjorde i 2002. Bare få uker før valget risikerte han å tape. Kontant krisehåndtering var en av årsakene til at han sikret seg en ny periode. De enorme skadene av årets flom har foreløpig ikke forplantet seg inn i politikken.

De verste meningsmålingene, sett med SPDs øyne, plasserer partiet rundt 25 prosent og kristeligdemokratene (CDU/ CSU) på 40. Men en mer mangfoldig partiflora kan skape problemer for Angela Merkels gjenvalg som forbundskansler. Hennes høye personlige popularitet, over 60 prosent sammenlignet med Steinbrücks 30 prosent, er slett ingen garanti for gjenvalg.

Takket være Fridemokratenes (FDP) knallvalg for fire år siden (14,9 prosent) ble det flertall for den borgerlige koalisjonen til Merkel. Det må skje et under om dette skal gjenta seg. FDP har raknet fullstendig, og kjemper nå med sperregrensen på fem prosent. Derfor er regjeringsvalget helt åpent. De «nye» partiene blir jokere til høsten.

Sosialdemokratenes håp ligger i at De grønne gjør et godt valg. Ved flere delstatsvalg har de rødgrønne gjort gode valg og vunnet flertallet. Sist i Niedersachsen i januar. Oppslutningen om De grønne ligger stabilt rundt 13-14 prosent.

Hvis FDP faller under sperregrensen og flertallet for den sittende regjeringen forsvinner, må Merkel se seg om etter andre partnere. Mange ulike sammensetninger av en ny regjering er mulig. Selv om Steinbrück har gjort det klart at det er helt uaktuelt med en ny storkoalisjon, kan det bli utfallet.

Mye avhenger også av hvordan de andre småpartiene gjør det. Venstrepartiet Die Linke scorer rundt sju-åtte prosent på målingene. Piratpartiet er kraftig redusert etter å ha vært herjet av indre konflikter og ligger nå på sperregrensen. Et helt nytt parti, euro-mostanderne i Alternativ for Tyskland, har så langt enda lavere oppslutning.

Frem mot valget står kampen mellom høyre og venstre. For SPD blir evnen til å tenne velgerne avgjørende. 80 prosent valgdeltagelse gir rødgrønn seier, mener Matthias Machnig, minister i delstatsregjeringen i Thüringen. Han var sentral i SPDs valgsuksess i 1998 og 2002, nå har han tatt plass i Steinbrücks såkalte kompetanseteam. Ved siste valg sank mobiliseringen til 70,8 prosent, for lavt for SPD. Machnig mener SPD-velgerne er tyngre å få til stemmelokalene enn andre.

Peer Steinbrück som SPD- kandidat har ikke gjort det lettere.