Det er et merkelig vorspiel til kommunereform regjeringen har invitert til.

Kommunalt selvstyre er en bra ting, la det være klart. Jo nærmere borgerne beslutninger som angår dem tas, jo bedre er det for demokratiet.

Regjeringen forbereder forslag til en større kommunereform som vil bli lagt frem i løpet av forsommeren. De har sendt ut noen prøveballonger på saker som de gjerne vil desentralisere. Den ene er om legers reservasjonsmulighet. Den andre gjelder forbud mot tigging. Og den tredje saken som blir tatt imot med kommunale hurrarop, er den såkalte prøveordningen for snøscooterkjøring.

Kommunene vil ha de populære sakene, ikke de vanskelige. Dem vil heller ikke regjeringen ha, ser det ut til. En uke før høringsfristen om kommunene skal bestemme hvorvidt fastleger skal kunne reservere seg mot å henvise kvinner til abort, sier bare fem av over 150 kommuner ja, melder Vårt Land. Trondheim var en av de første kommunene som sa nei takk til ordningen.

Et flertall av Legeforeningens fylkeslag vil heller ikke ha reservasjonsmulighet, skriver Klassekampen. Helseminister Bent Høie (H) har skjøvet foreningen foran seg i argumentasjonen for ordningen. Men det er avtalen med støttepartiet KrF som er grunnen til det uføret regjeringen har kjørt seg opp i. De fleste sier nei til ordningen, men Høie må på en eller annen måte presse den gjennom, av hensyn til KrF.

Regjeringen skyver også tiggeproblematikken fra seg og ned til hver enkelt kommune. Slik slipper den selv å ta stilling til det ubehagelige spørsmålet om tigging igjen skal forbys. Det ble tillatt etter opphevelsen av den gamle løsgjengerparagrafen i 2006, en lov som tilhører et lite ærerikt kapitel i norsk sosialhistorie. For å unngå å innføre en generell lov mot tigging, skal det bli opp til hver enkelt kommune å avgjøre hvordan de vil håndtere det såkalte tiggeproblemet ved å endre politivedtektene.

Men politiet mener en slik desentralisering av ansvar er uheldig. Premissene kan man være uenig i, i alle fall hvis man mener at det fortsatt bør være lov for en fattig sjel å be om hjelp. Politiet mener en desentralisering vil føre til at tiggere drar fra kommuner med forbud til kommuner med andre ordninger. Fem politidistrikt som så langt har uttalt seg, mener det bør innføres et statlig forbud som må gjelde for hele landet.

Uansett om man er for eller imot tigging, for eller imot at leger skal kunne reserevere seg mot å henvise kvinner til abort, vil det bli feil å legge avgjørelsen til kommunene. Her handler det om overordnede prinsipper for behandling av menensker. Både tiggere, leger og abortsøkende kvinner må regne med å bli behandlet på samme måte, uansett hvilken by eller kommune de oppholder seg i. På slike områder bør det være like rettigheter eller mangel på sådanne i hele landet.

Kommunalt selvstyre er bra. Men i saker som handler om prinsipper for likebehandling, bør ikke regjeringen desentralisere sitt ansvar.