Senterpartiet vil ha Norge ut av Schengen-samarbeidet. Det kommer ikke til å skje.

Ola Borten Moe ble omstridt selv under landsmøtet. 20 stemte blankt. Foto: Ole Martin Wold

Vedtaket på landsmøtet ble gjort med klart flertall. Mot partiledelsens anbefaling. Begge nestlederne, Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum, gikk ut og advarte; Schengen har kommet for å bli. Men partitoppene kan ta grasrotopprøret på Sp-landsmøtet med knusende ro. Vedtaket er nok det mest urealistiske som er gjort i løpet av helgen.

Bortsett fra litt murring og misnøye i Fremskrittspartiet med hvordan avtalen fungerer, har Schengen-samarbeidet en solid politisk forankring. Fordelene ved avtalen oppfattes som så store at de veier opp for ulempene. Den sikrer nordmenns passfrie reiser over store deler av Europa. Den sikrer også samarbeidet mellom politi og rettsvesen på tvers av nasjonale grenser.

Hvis vi skal reise fritt til andre land, må folk fra andre land kunne reise fritt til oss også. Det er det siste Sp-flokken har fått nok av. Kjeltringer fra andre land som bare kommer til Norge for å forsyne seg av rikdommen vår, enten det er i form av tigging eller stjeling. Det finner de seg ikke i lenger, og vil senke grensebommene.

Det vil si, man ønsker seg tilbake til en nordisk passunion. Så blir det i hvert fall mulig å dra på harry-handel passfritt, og strømmen av biler over Svinesund kan fortsette som før. Ulempen er bare at til og med senterpartister innser at EU-landene Sverige og Danmark aldri i verden kommer til å anstrenge seg for å gjeninnføre en nordisk løsning. Det er også praktisk uforenlig med deres EU-medlemskap.

Dermed gjenstår passkontroll for all trafikk på norskegrensen som eneste mulighet for Norge utenfor Schengen. Tanken er at moderne teknologi skal gjøre det smidig å registrere alle som reiser inn og ut av landet. En konsekvens vil være at det europeiske politi- og justissamarbeidet også vil møte stengte grenser til Norge. Skjerpet kamp mot tyvaktige utlendinger vil svekke kampen mot internasjonal terrorisme, menneskehandel og andre grenseoverskridende forbrytelser.

Det er ikke noe nytt at Senterpartiet er imot Schengen-avtalen. Men kravet om å melde Norge ut virker i dag totalt fjernt. Sånn sett kan det virke rart at senterpartister har brukt så mye tid og krefter på denne saken. Vedtaket er likevel en viktig demonstrasjon av at Sp er for den politikken de er for, uansett hva samarbeidspartner Arbeiderpartiet måtte si. Det styrker lagmoralen og selvtilliten. En skjerpet partiprofil kan dessuten gi ledelsen drahjelp i fremtidige politiske forhandlinger.

Mindre hyggelig er det nok at Schengen-saken plasserer sindige senterpartister i selskap med de ytterliggående i Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterna.