Fordelen med en parlamentarisk styringsform er at det politiske ansvaret blir tydeligere plassert.

Flere byer rundt i landet har vurdert eller vurderer å endre styringsform, altså innføre parlamentarisme. Politikerne i Trondheim har i flere runder drøftet spørsmålet, uten at noe har skjedd. Foreløpig er det bare Oslo, Bergen og Tromsø, pluss Nord-Trøndelag fylkeskommune, som styres etter parlamentariske prinsipper. Utenfor Norges grenser er byparlamentarisme en stadig mer utbredt styringsform.

Det er positivt at Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe løfter spørsmålet om byregjering inn i valgkampen. Men Borten Moe, som selv har fremmet forslag om å innføre parlamentarisme, har nå snudd trill rundt. I Adresseavisen i går listet han opp ni grunner til å si nei. I en kronikk i dag utdyper han sitt nye ståsted, og argumenterer sterkt mot byparlamentarisme.

Ja, han er så entydig at man nesten skulle tro han vil avskaffe det parlamentariske system også i rikspolitikken. Men det mener han ikke. Tvert imot mener han den parlamentariske modellen vi har hatt siden 1884 fungerer utmerket. Det har han helt rett i. Det er etter vår mening de gode rikspolitiske erfaringene som danner modell for parlamentarisk styring også lokalt. Hovedpoenget er at ansvaret i større grad blir plassert der det hører hjemme: hos politikerne. Med en byregjering vil også de politiske skillelinjene bli tydeligere og rådmannsveldet forsvinne.

Derfor er parlamentarisk styring et demokratisk fremskritt. Selv om Stortinget i vår åpnet for mindre offentlig innsyn, gjelder det lokale selvstyret. Det betyr ikke at vi mener formannskapssystemet er udemokratisk, men det har sine svake sider at rådmannen sitter med det overordnede administrative ansvaret. Han eller hun blir gjerne hoggestabbe for feil som blir gjort, og politikerne kan gjemme seg bak rådmannen når problemer oppstår.

Formannskapsmodellen passer nok bedre i små kommuner enn i store byer. I små kommuner er ofte avstanden partiene imellom mindre og behovet for å stå sammen større. I det parlamentariske systemet får byrådet det administrative ansvaret. Byrådet er ansvarlig overfor bystyret slik regjeringen er overfor Stortinget.

Arbeiderpartiet har vært en pådriver for å få byregjering i Trondheim. Etter det Adresseavisen kjenner til er Ap i ferd med å gi opp.

Debatten om styringsform har pågått lenge, men er ingen grunn til å anse slaget for tapt.