Regjeringen er redd for at unge fedre de har kvotert ut i permisjon skal føle ensomhet.

Papparingenes herre: Lysbakken vil sette av 700000 kroner til et statlig prosjekt for etablering av samtalegrupper, eller papparinger, som han kaller det. Foto: SCANPIX Foto: Aas, Erlend

Det er mange problemer her i verden som fortsatt ikke er løst. Likestilling mellom kvinner og menn er intet unntak. Mye gjenstår før alt er likt i familielivet, i skoleverket, i arbeidslivet og i politikken – bare for å nevne noen av utfordringene likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) er opptatt av.

I går lanserte han den første handlingsplanen for likestilling på 20 år, med et perspektiv fra kjøkkenbenken der hjemme til den store verden der ute. For den antatt påtroppende SV-lederen er intet for stort og intet for smått. Til og med de belastninger det kanskje kan være for en ung pappa på permisjon å trille barnevogn med den nyfødte, opptar ministeren med stort alvor. Derfor vil han sette av 700000 kroner til et statlig prosjekt for etablering av samtalegrupper, eller papparinger, som han kaller det.

Statsråden, med sitt omfattende embetsverk, er kommet frem til at nybakte fedre trenger noen å snakke med. I Lysbakkens verdensbilde betyr det en samling i SV-stil, etter modell fra ymse kvinnegrupper. I stedet for at far tar jentungen med på Maxbo eller Clas Ohlson, ønsker Lysbakken at staten organiserer studieringer for farskap. Det avslører en manglende tro på at unge menn er seg sitt ansvar bevisst.

Mye tyder på at likestillingsministeren ligger etter skjema og velger feil skjema. Det meste av politikken er fortsatt rettet inn mot det perspektivet kvinnebevegelsen fikk etablert for flere tiår siden. Det som var riktig da, er ikke helt på stell i dag. Mange av de samme kvinneaktørene sitter nå i viktige posisjoner, de var til stede på pressekonferansen i går og holder fast på sin virkelighetsbeskrivelse.

En pappa på perm fortalte nylig at han tapte nesten 50000 kroner fordi han glemte søknadsfristen. Årsaken var at Nav-systemet bare forholdt seg til mor. Stavanger Aftenblad tok opp saken, som på ingen måte er enestående, med det resultat at Likestillingsdepartementet nå vil se på saken på nytt – under visse forutsetninger.

Det er ikke lenge siden pappaperm i sin helhet ble vurdert ut fra mors lønn. Fortsatt er det mange betingelser unge fedre ikke får innfridd ut fra egen person. Det opptar ikke likestillingsministeren nevneverdig. For regjeringen og Lysbakken er det politisk korrekte kvinneperspektivet overordnet. Etter 30 års kvinnekamp har det utvilsomt gitt mange gode resultater. Derfor går det an å senke skuldrene. Ansvarlige fedre må også tas på alvor.

Men det betyr ikke statlige støttekontakter.

Papparingenes herre: Lysbakken vil sette av 700000 kroner til et statlig prosjekt for etablering av samtalegrupper, eller papparinger, som han kaller det. Foto: SCANPIX Foto: Aas, Erlend