Media har alltid i stor grad representert det heteronormative forholdet mellom mann og kvinne: Om du er heterofil, vil du se deg selv i de fleste media. Det er en helt annen opplevelse for lhbtq+-personer (altså lesbisk, homofil, bifil, trans, queer osv.). Ikke bare har vi langt mindre representasjon, men ofte er karakterene og mediene vi går til basert på stereotyper og mønster som går igjen.

Det er kun de siste årene at lhbtq+ representasjon har funnet sin vei inn i filmer, bøker, serier og andre media. Enda er det langt mindre filmer, serier og bøker som inkluderer skeive karakterer og historier. Det å finne representasjon er vanskelig, det å finne god representasjon er enda vanskeligere. Det er sjelden å se en skeiv hovedkarakter, og enda sjeldnere er det med historier hvor hovedkarakterens legning ikke er hovedsaken.

Les flere innlegg fra Adresseavisens skrivekonkurranse her!

Karakterene som oftest skal representere oss, framstiller oss som om vår legning definerer oss som individer, som om det ikke er mer ved oss. Vi kjenner alle til det gjentakende mønsteret hovedkarakterens homofile, morsomme bestevenn, kun inkludert i historien så skaperne av sagt media i alle fall har representert noen. Dette er stereotypen vi ser gang på gang, og resten av lhbtq+ samfunnet blir ekstremt underrepresentert.

Det at noe av den beste representasjonen vi har sett de siste årene har kommet fra serier skapt for yngre barn, sier noe om hvor lite det er. Serier som She-Ra and the Princesses of Power (Netflix), The Owl House (Disney+) og Steven Universe (HBO Max) har skeive karakterer, blant annet hovedkarakterer, gjort riktig. Deres seksualitet er en del av dem, men ikke alt de er. Seriene viser normale følelser og forhold.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Å føle seg trygg og komfortabel i egen identitet, krever langt mer om man ikke føler seg sett. Derfor er det så viktig med god representasjon, det er lettere å akseptere seg selv, om man ser seg selv i media. Vi har kommet en lang vei, men enda må media lære å behandle, og representere, skeive forhold, forskjellige kjønnsidentiteter og lignende slik de behandler heterofile og cis-kjønnede.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe