Hverdagen er full av helter som hjelper andre. Mange av heltene redder liv. Men det er viktig at de vet hvor hjelpemidlene finnes.

Adresseavisen har fortalt en sterk historie alle kan dra mye lærdom av. Historien handler om Tore Olsen (69), som i oktober kjørte en buss full av skolebarn. Plutselig fikk han hjertestans og kjørte av E6 like ved Hovin skole. Ingen barn ble skadet, men han ble liggende livløs over rattet.

På skolen så rektor Rune Krogstad hva som skjedde. Sammen med lærere og skolens driftsleder Steinar Hovin tok de med seg en hjertestarter og løp bort til bussen. De brøt opp døra og ga sjåføren førstehjelp og et livgivende støt med hjertestarteren.

Mye tyder på at de som kom løpende fra Hovin skole, reddet livet til Tore Olsen. Det vil normalt ta litt tid før helsepersonell kan være på plass. De som er i nærheten av ulykker eller situasjoner der noen får hjertestans, får dermed en avgjørende rolle. Hvis de vet hva de skal gjøre, kan de redde liv.

Rektoren og andre ansatte på Hovin skole visste hva de skulle gjøre og fortjener all mulig honnør for innsatsen. I tillegg visste de at skolen hadde en hjertestarter, og de nølte ikke med å ta den med seg.

Tore Olsen sier til Adresseavisen at han forteller om det som skjedde for å skape større oppmerksomhet om hjertestarterne. - De henger overalt. Bruk dem, sier han.

Antakelig er det mange som ikke er klar over hvor de finner nærmeste hjertestarter. Det er viktig at alle gjør seg kjent med det, både på arbeidsplassen og andre steder der folk ferdes.

Norge har et offentlig hjertestarterregister med digitalt kart som ligger på 113.no. Der er det registrert cirka 10 500 hjertestartere. Men Siw Lilly Osmundsen, som leder registret, anslår overfor NRK at det finnes rundt 80 000 hjertestartere omkring i landet. Med andre ord er få av dem registrert.

Vår oppfordring er innlysende: De som har hjertestartere, bør snarest mulig sørge for at de blir registrert. Da får vi bedre oversikt over hjelpemidler som kan redde liv.