Diyako Baroz. Foto: Privat

Vi husker bildet fra verdensmesterskapet i 2018. Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman på den ene siden, Russlands president Vladimir Putin på den andre og i midten FIFA-president Gianni Infantino. Dette skildrer hvordan mektige ledere anvender verdensmesterskapet i fotball som et redskap for «sportsvasking», en metode for å avlede oppmerksomhet fra indre konflikter og oppbygging av et globalt rykte.

Nå, som verden ser frem til jubileumsutgaven av verdensmesterskapet i 2030, må vi stille spørsmål ved autokraten Infantinos visjon for fotballens fremtid. Turneringen er satt til å finne sted over tre kontinenter først i Sør-Amerika med Uruguay, Argentina og Paraguay, deretter over til Afrika med Marokko og til slutt i Europa med Spania og Portugal. Dette formatet betyr også at alle seks vertslandene kvalifiserer seg direkte til sluttspillet.

Mens tidligere FIFA-ledere som Blatter og Platini kan ha hatt sine egne tvilsomme metoder, går autokraten Infantino et skritt videre i sin makt- og profittsøkende agenda. Han har skapt et system der samspillet mellom politikk, næringsliv og sport blomstrer. Og skremmende nok ser det ut som ingen er villige eller i stand til å utfordre ham.

Ut over den åpenbare politiske manipulasjonen og maktkampen, ligger det også dypere problemer med denne nye VM-strukturen. Med tanke på de presserende miljøutfordringene menneskeheten står overfor, er ideen om å ha et mesterskap spredt over tre kontinenter absurd. Spillerne vil utsettes for utmattende reiser med store team. Stadionene krever millioninvesteringer, selv om midlene kunne vært brukt på bærekraftige prosjekter lokalt.

Til tross for de mange bekymringene rundt menneskerettigheter, homodiskriminering, og utnyttelse i tidligere VM-land som Russland og Qatar, synes autokraten Infantino upåvirket. For FIFA synes det som at den eneste valutaen som teller, er den bokstavelige typen som tydeliggjort av inntektene på 5,5 milliarder euro bare fra VM i 2022.

Blikket vendes nå mot 2034, og hvis ryktene stemmer, ser det ut til at Saudi-Arabia er neste vertsland. Med tanke på hvordan fotballens største begivenhet blir brukt som et redskap for geopolitisk spill og profitt, kan vi bare spørre: Er dette virkelig fremtiden vi vil ha for sporten vi elsker?

Tirsdag 17. Oktober på Adressahuset: Portrettintervju LIVE med Kent Ranum