Dette vil bli en av flere negative konsekvenser når det nå er stadfestet at det frodige skogområdet mellom Kattem og Lund Østre, skal erstattes med asfalt og boligblokker. Gjentatte argumenter om viktige miljøverdier som går tapt har falt på stengrunn, både som innspill i planprosessen, og som klage på det endelige vedtaket i Bystyret.

Nok en gang har naturen tapt for utbyggingsinteressene. Skjetleinskogen har vært nærnatur for tusenvis av beboere på Kattem og Lund Østre. Ikke et typisk område man går tur i. Til det er det for ulendt og tett bevokst med krattskog, etter at den eldre granskogen ble hogget av utbygger for noen år siden. Nei, her har fugler og dyr fått utfolde seg fritt i mange år. En symfoni av fuglesang har dominert lydbildet på våren og sommeren, til glede for både store og små.

Terje O. Nordvik Foto: Privat

Jeg har selv kartlagt artsmangfoldet i Skjetleinskogen gjennom mange år. Over 120 fuglearter er observert, mange av dem rødlistede. Kjente og kjære arter som før var veldig vanlige, er nå i sterkt tilbakegang. Blant annet som følge av tap av leveområder. Dette gjelder bl.a. arter som gråspurv, gulspurv, grønnfink, stær, granmeis og tårnseiler. Alle registrert som hekkefugler i, eller i umiddelbar nærhet til Skjetleinskogen. Mange uvanlige arter har også benyttet dette området til rasting under vår- og høsttrekket, og til næringssøk. Arter som kattugle, jordugle, hornugle, hønsehauk og vandrefalk er noen eksempler. En svært sjelden art som lappiplerke, har i flere år rastet her under vårtrekket. Den sjeldne tyrkerdua er en hyppig gjest, og hekker trolig også her. Elg, rådyr, grevling, ekorn og røyskatt er jevnlig på besøk, også i de tilgrensende hagene.

WWF, DNT og Norsk Friluftsliv har nylig gjennomført en undersøkelse der de ber folk om å rangere hva de er mest redde for å miste av naturopplevelser. Bakgrunnen for denne undersøkelsen er at presset på natur er høyere enn noensinne, og vi står nå midt i en natur- og klimakrise. På topp i denne rangeringen ligger fuglesang – nettopp den naturkvaliteten som blir borte når Skjetleinskogen blir bygget ut. Trist som f.

Politikere og utbyggere kan gjerne sette av litt tid til å tenke gjennom hva natur/nærnatur betyr for helse og trivsel, for folk i alle aldersgrupper. Trondheim kommune har i den siste kommunedelplanen for naturmangfold som hovedmålsetting «å styrke natur- og artsmangfoldet og ta vare på naturen i Trondheim gjennom bærekraftig forvaltning og god arealforvaltning».

Når skal vi få se resultater av de gode intensjonene?

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!

Politikerne har sine valgkampsaker – men hva er din? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no.