I debatten om ytringsfrihet og verdier må vi ikke glemme Julian Assange. I denne saken har Norge noe å lære av Australias statsminister.

Demonstrasjoner og markeringer ved andre lands ambassader er ikke uvanlig i Norge. At det i helga foregikk en markering for ytringsfrihet utenfor den britiske ambassaden i Oslo, med Liv Ullmann som en av aktivistene, er mer uvant. Dessverre har det med god grunn vært flere slike markeringer der siden 2019. Alle har hatt som mål å rette søkelys mot den skandaløse behandlingen av Julian Assange i det britiske rettssystemet og hindre utlevering av Wikileaks-grunnleggeren til USA. I debattene om ytringsfrihet og vestlige verdier må vi ikke glemme skjebnen til Julian Assange.

Det er siste ankemulighet i det britiske rettssystemet i høringene om Assange som står for døra. Den australske ytringsfrihet-forkjemperen har tilbrakt fire år i britisk høysikkerhetsfengsel, i en utmattende og rettssikkerhetsmessig tvilsom prosess om han kan utleveres til USA eller ikke.

Rettssaken i London i 2020, med Assange bak en glassvegg, uten mulighet til fortrolig samtale forsvarerne, var dårlig reklame for rettssikkerhet og ytringsfrihet i land vi liker å sammenligne oss med. Mens norske myndigheter har vært påfallende passive i Assange-saken, har Norsk Pen (avdeling av verdens største ytringsfrihetsorganisasjon), Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Norsk Presseforbund arbeidet aktivt og offentlig for Assanges sak.

USA vil ha Assange utlevert. Der kan han siktes for spionasje. Som ansvarlig for publisering av materiale som dokumenterte overgrep mot sivilbefolkningen og krigsforbrytelser av amerikanske styrker i Irak og Afghanistan, risikerer Assange livsvarig fengselsstraff i USA. Om han utleveres, vil det være et grotesk anslag mot pressefriheten og ytringsfriheten i den vestlige verden.

Australias statsminister Anthony Albanese kritiserte nylig USA for ikke å avslutte sine forsøk på rettslig forfølgelse av Assange. «Dette har pågått for lenge. Nok er nok», sa den australske statsministeren under USAs utenriksminister Anthony Blinkens besøk i landet. Han har helt rett. Noen ganger er det på sin plass å protestere mot mektige allierte også.