Helseministeren og den nye digitaliseringsministeren i Jonas Gahr Støres regjering er trøndere. De må rydde opp i skandalen som Helseplattformen er blitt.

Både på St. Olavs hospital og i flere trønderske kommuner er mange ansatte i helsevesenet fortvilet over Helseplattformen. Det er avdekket så mange problemer med det digitale verktøyet at systemet ikke kan kalles noe annet enn en skandale.

På sykehuset er pasientsikkerheten truet. Driften er redusert. Ansatte er slitne. De har lenge sagt at det nye arbeidsverktøyet er tungvint og utrygt. Nå har også helseledere i Trondheim kommune slått alarm.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har ikke villet gripe inn. Hun har gitt klar beskjed om at det er Helse Midt-Norge og St. Olavs hospital som må ordne opp i problemene.

Mandag fikk Kjerkol selskap i regjeringen av Karianne Tung (Ap) fra Stadsbygd og Trondheim. Hun er ny digitaliserings- og forvaltningsminister. Det er bra at vi får en egen minister med ansvar for digitaliseringen i ei tid der blant annet kunstig intelligens er i voldsom utvikling.

Tung bør dessuten engasjere seg i et så stort digitaliseringsprosjekt som Helseplattformen. For pasienter og ansatte i helsevesenet i Midt-Norge er det avgjørende at det så snart som mulig blir tatt et krafttak for å rydde opp i problemene. I tillegg er det et nasjonalt ansvar.

Journalsystemet var tenkt som et eksempel på hvordan norsk helsevesen kan digitaliseres. Én innbygger, én journal er et nasjonalt mål. Helseplattformen er en test på om dette vil fungere.

Vi trenger opplagt bedre og mer effektiv flyt av informasjon om pasienter mellom ulike nivå i helsevesenet. Skal regjeringen lykkes med det, må de finne ut hva som har gått galt med Helseplattformen og rette opp feilene.

Tung sier til Adresseavisen at Helseplattformen er en del av helseministerens konstitusjonelle ansvar, men at hun kan være en samarbeidspartner.

- Vi skal sikkert snakke om prosjektet, sier Tung. De to trønderske statsrådene bør gjøre mer enn å snakke.