Mandag ga Tyrkia grønt lys for å fremme Sveriges medlemskap i Nato. Det ble en historisk dag som betyr mye for Norge og resten av Europa.

Med både Finland og Sverige med, blir forsvarsalliansen enda sterkere. Det blir lettere for de nordiske landene å planlegge sikkerhet sammen, og det eksisterende samarbeidet blir tettere.

Sverige og Finland søkte sammen om Nato-medlemskap i fjor etter Russlands invasjon av Ukraina. Finland har blitt godkjent som medlem, men Sveriges søknad har hittil vært uavklart på grunn av uenigheter med Ungarn og Tyrkia. Nøkkelen har vært Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan. Det var avgjørende at Erdoğan ville gå inn for å fremme Sveriges NATO-medlemskap for det tyrkiske parlamentet. Mandag sa han endelig ja.

Når medlemskapet blir formalisert, vil Nato bestå av 32 land hvor 30 av dem ligger i Europa. Når alle de fire nordiske landene er en del av den politiske og militære alliansen, styrker det sikkerheten på kontinentet. Derfor var det nok mange som pustet lettet ut mandag da nyheten ble annonsert etter et møte mellom Erdoğan, den svenske statsministeren Ulf Kristersson og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg dagen før Natos toppmøte i Vilnius i Litauen. Stoltenberg har vært tålmodig. Med den siste puslespillbrikken på plass, har han vist solid forhandlingsevne. Norden, som består av sterke demokratier, får nå en mer vektig stemme i Nato-alliansen.

For svenskene er det kommende medlemskapet en historisk begivenhet. Det endrer Sveriges identitet som nøytral og allianseuavhengig. Sverige var nøytralt under begge verdenskrigene og den kalde krigen. Samtidig har svensker vært engstelige for sikkerheten etter Russlands invasjon i Ukraina. Et av påskuddene den russiske presidenten Vladimir Putin brukte for å legitimere den ulovlige invasjonen av Ukraina, var å demme opp for Natos utvidelser østover. Konsekvensen ble tvert om at Sverige og Finland oppga sin nøytralitetspolitikk og søkte trygghet i Nato. Mandagens begivenhet er nok et signal til Putin om at han har lagt ut på en feilaktig og farefull kurs.