Sonderinger rundt tunge saker som handlingsregelen og oljeboring i nord vil avgjøre om de fire borgerlige partiene bestemmer seg for å gå videre samlet eller ikke.

-Vi har fått et fantastisk godt valgresultat med et sterkt Høyre som kan bære frem en ny regjering, sa Høyre-leder Erna Solberg da hun møtte pressen i går sammen med nestlederne Jan Tore Sanne og Bent Høie. Foto: Junge, Heiko, NTB scanpix

Både Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet har fått en god start på sitt felles prosjekt. Alle har gjort gode valg. Selv Fremskrittspartiet, med en tilbakegang på 6,6 prosent sammenlignet med forrige stortingsvalg, sier seg godt fornøyd. Over 16 prosent gir nok tyngde inn i forhandlingene. KrF står på stedet hvil etter å ha falt i tre valg på rad. Det var ingen selvfølge ut fra meningsmålingene i sommer.

I sum har de borgerlige partiene et overtak i Stortinget som er så sterkt at det gir ekstra selvtillit. De ser også at velgerne har belønnet dem for å stå sammen om et felles regjeringsprosjekt. Nå, når resultatet endelig er klart, siger både alvoret og ansvaret innover partilederne. Seiersrusen har nok også en viss påvirkning.

Denne uken skal de alle summere opp valget og diskutere veien videre. Partiene skal oppnevne forhandlere og gi dem et mandat. Neste uke begynner prosessen for alvor. Før partiene finner sitt Soria Moria, Lysebu eller Voksenkollen og begynner å forhandle om det politiske grunnlaget for en ny regjering, skal de vanskeligste sakene avklares. Det gjelder handlingsregelen, spørsmålet om utbygging av Lofoten, Vesterålen og Senja, asyl- og innvandringspolitikken, for å nevne noen saker.

Poenget er at de ikke vil risikere å gå inn i en prosess det ikke er grunnlag for. Derfor må partiene i første runde sortere sakene. De viktigste og tyngste trenger ikke nødvendigvis å forhandles ferdig, men partiene må gå noen runder for å avdekke om det er utfordringer som er uløselige. Når dette hinderet er passert kan de gå videre til selve regjeringsforhandlingene. Alle fire sammen eller noen av dem.

For Venstre og Kristelig Folkeparti vil forholdet til Fremskrittspartiet bli et springende punkt. I prinsippet er det ingen ting ved valgnatten som har rokket ved deres oppfatning av at det er «lite sannsynlig» at de går i regjering med Frp.

Realiteten er at det er politiske, ikke strategiske overveininger som skaper denne avstanden.

Det derfor fullt mulig for sentrumspartiene å gå i regjering med Frp dersom det politisk grunnlaget for det blir godt nok. Derfor har de all interesse av å prøve og se hva som er mulig å oppnå. Det er ingen tvil om at Frp er mer enn klar for regjeringsmakt. Siv Jensens spontane gledesbrøl valgnatten sier mer enn tusen ord.

Nå betyr det mye for alle de fire borgerlige at de er en del av en felles allianse. Og de er alle avhengig av å finne løsninger som står seg over tid. Erna Solbergs prosjekt er mer langsiktig enn fire år.