I mai så vi ørsmå tegn på at det kanskje var i ferd med å snu for Arbeiderpartiet. Junimålinger knuser håpet.

Ap-representant Eva Kristin Hansen er bekymret over meningsmålingene, men tror det er mulig å snu stemningen før valget.

På juni-målingen fra Respons Analyse er det borgerlige forspranget så stort at bare et under kan redde de rødgrønne. Dersom de går inn i sommerferien uten noen som helst bevegelse oppover, kan løpet være kjørt.

Jo da, Ap har klart å løfte seg gjennom valgkampen tidligere. Men ikke med et så dårlig utgangspunkt som i år. De borgerliges overtak har vart i mange måneder. Tiden begynner å bli et problem. Aps angrep har så langt ikke virket. Det virker som om partiet står bom fast. Hva er det som har gått galt i Aps velgerjakt?

Tidligere denne uken fortalte Dagsavisen om Aps interne uenighet om hvilken strategi de skal velge. Det er i hovedsak to velgergrupper som er interessante for å løfte partiet. Den ene er kjernevelgerne, de tradisjonelle Ap-velgerne, som har satt seg på gjerdet og er usikre på om de skal stemme. Den andre er de såkalte flytvelgerne, de som kan tenke seg å stemme Ap, men som også kan stemme Høyre. Siden valget i 2009 har det gått langt flere velgere fra Ap til Høyre enn motsatt.

Spørsmålet er om Ap skal satse på å mobilisere kjernevelgere gjennom tradisjonell Ap-politikk, eller om man skal vende seg mot flytvelgerne, som politisk ligger mer i sentrum. Ifølge Dagsavisen mener Jens Stoltenberg at Ap må slåss i begge retninger, mens Trond Giske peker på at det er mulig å vinne valget ved å satse på Aps egne, umobiliserte velgere.

Tallene fra Respons Analyse viser at omkring 100.000 velgere har gått fra Ap til Høyre siden valget i 2009, og kan regnes som flytvelgere, mens «bare» 85.000 sitter på gjerdet. Andre meningsmålinger viser at gruppen av gjerdesittere er større.

Strategivalget handler ikke bare om hvordan man mest effektivt kan skaffe seg flere velgere, det er også et spørsmål om politisk kurs. Vel kan Ap vinne velgere ved å vende seg mer mot sentrum, men det vil også gjøre partiet mindre tydelig og mindre radikalt. Det var det motsatte partiet vant på i 2005. Da var poenget å mobilisere venstresiden og fagbevegelsen for å gi landet en ny kurs. En tydelig endring fra 2009 er imidlertid at Høyre også har forsynt seg med velgere i fagbevegelsen. Ferske tall viser at Ap har falt fra 58 til 43 prosent oppslutning blant Fellesforbundets medlemmer, mens Høyre har økt fra seks til 21 prosent.

Aps valgkampmaskin må overgå seg selv for å redde dette valget.