Roger Ingebrigtsen, Martin Kolberg og dom i Vågå-saken blir Aps julekalender.

Roger Ingebrigtsen trakk seg i går fra alle lokale verv i Tromsø. Nyheten kom omtrent samtidig med at Aps parlamentariske nestleder, veteranen Martin Kolberg, sendte ut pressemelding for å avvise utilbørlig press overfor byråkrater, da hans stedatter ble anmeldt for bedrageri. Og mandag 17. desember faller dommen i overgrepssaken mot tidligere Ap-ordfører i Vågå, Rune Øygard. Aktor har lagt ned påstand om fire års fengsel for seksuell omgang med en mindreårig.

Det blir mange svarte Ap-dager frem mot jul, der skandalene i politikkens grenseland trolig vil ta det meste av oppmerksomheten. Håndteringen av Ingebrigtsen-saken kunne i utgangspunktet se ryddig ut. Men det tok ikke lang tid før partiledelsen mistet kontrollen og regien. Ingebrigtsen valgte sosiale medier med partiets godkjenning, med de reaksjoner og motreaksjoner det måtte utløse på nettet. Den nå 25 år gamle kvinnen havnet i en umulig situasjon. Hun ønsket å være anonym, selv om hun var kjent og foreslått langt fremme på listen til stortingsvalget.

Anonyme politikere finnes ikke. I denne saken er det gode grunner til å skjerme kvinnen, slik den redigerte pressen i hovedsak har gjort. På nettet er det mer eller mindre fritt frem. Ap-veteran Martin Kolberg ønsket heller ikke oppmerksomhet om anklagene mot sin stedatter, som Drammens Tidende gjorde kjent i går. Begrunnelsen avisen oppgir for å gå ut med saken, er at Kolberg skal ha utøvet utidig press overfor rådmann og kommuneadvokat, etter at hans hjemkommune anmeldte stedatteren for bedrageri. Kolberg avviser påstandene fra kommunen. Statsadvokaten ber om ny etterforskning.

Oppførselen til sentrale politikere angår oss alle, fordi det forteller om personens karakter. Det handler om tillit, som er politikernes viktigste kapital. Raseri, utidig press og sexpress fra maktpersoner, og også etter hvert seksuelle overgrep, er heldigvis løftet ut av bøttekottene og i økende grad inn i det offentlige rom. Men debatten om disse vanskelige spørsmålene betinger en viss standard. Gruppeleder for Venstre i Nordland, May Valle, sa fra fylkestingets talerstol i går at fylkesrådets leder, tidligere næringsminister Odd Eriksen (Ap), i festlig lag hadde skrytt av at han hadde hatt sex med alle kvinnene i fylkestinget, melder NRK.

Hva er dette? Mer offentlighet i politikken er en positiv ting, men dette fremstår som sladder. Standarden Venstre i Nordland har lagt seg på, betyr vel i praksis at alle partier bør sende ut nye retningslinjer for sex-prat i offentlig og privat regi.

Vågå-saken bygger rent juridisk i stor grad på sex-prat. Det er mellom en voksen ordfører med sterke kontakter og en ung bygdejente. Det er ikke sladder fremført fra en viktig talerstol. Meldingene var selvsagt aldri tenkt for offentligheten. De er blitt kjent som følge av rettssaken.

Justisen er nådeløs og åpen. Politikken er nådeløs, men ofte lukket.