Tv-showet til Skavlan gir ingen begrunnelse for at statsministeren uteblir på slottsmiddagen.

Er man invitert, så er man traktert. Slik kan selvsagt Slottet forholde seg til at statsminister Jens Stoltenberg takket nei til den tradisjonelle slottsmiddagen i går kveld. For Ap-lederen som har styrt landet siden 2005 stiller det seg annerledes.Stortingsrepresentanter som der og da befinner seg på andre siden av kloden, eller SV-representanter som tør vise frem noen republikanske prinsipper, kan selvsagt utebli. Motstandere av monarkiet kan til og med begrunne sitt fravær med noen prinsipper enhver kan forholde seg til. Det er rent og ryddig – og tar vi ikke feil, synes kong Harald det er litt festlig. Særlig når de møter opp på slottsmiddagen likevel.

Jens Stoltenberg er ikke imot monarkiet, er ikke en tilfeldig stortingsrepresentant og har ingen prinsipper som angår slottsmiddagen. Han bare velger den bort til fordel for et talkshow, spilt inn i Stockholm i går kveld og med gode seertall både blant svensker og nordmenn. Statsministerens kontor visste om slottsmiddagen for lenge siden, og kunne planlegge deretter. Skavlan har sitt program hver fredag. Slottsmiddagen finner sted en gang i året – slik den har gjort siden 1906 – med unntak for krigsårene og noen oppussingsprosjekter på Slottet. Statsministeren velger å stille på et tv-opptak, som selvsagt kan flyttes, i stedet for Slottet. Derfor er det i særklasse oppsiktsvekkende at Stoltenberg takket nei. For det var ikke et spørsmål om å droppe en tilfeldig middag – for eksempel med slitsomme lobbyister. Det var Kongen som inviterte, majesteten som tradisjonens tro åpnet det 156. storting mandag 3. oktober. Stortinget som altså fortsatt er den bevilgende myndighet, og som sørger for at regjeringen kan bruke over 1000 milliarder kroner til gode formål neste år. Men som kjent – dagens regjering har ikke sett på Stortinget som særlig viktig. Og nå kommer Kongen litt i samme klasse, siden statsministeren synes Skavlan er viktigere.

Norsk statsskikk er ikke truet av at Stoltenberg velger Sverige i stedet for Slottet. Men innenfor vanlig folkeskikk har kanskje Stoltenberg passert flere grenser enn den svenske. Ingen i det politiske miljøet kan komme på en statsminister som har uteblitt fra slottsmiddagen uten god grunn. Faktisk er det ingen som husker en statsminister som takket nei til Kongens middag. Stoltenberg har gjort det med en særdeles triviell begrunnelse. For tv-show er og blir et tv-show – ikke noe mer.

I fjor og året før fikk SV-representanten fra Sør-Trøndelag, Snorre Valen, stor oppmerksomhet fordi han sa nei til middag med Kongen. Noen andre SV-ere gjorde det samme, men Valen hadde en begrunnelse basert på redelige prinsipper om republikk. Valen gikk nok glipp av en hyggelig festforestilling, skal vi tro SV-veteran og kongemotstander, Hallgeir Langeland.Etter 14 år på tinget har han vært på to slottsmiddager, der han på den ene forsøkte å smugrøyke under middagen. Stortingspresidenten ble sint, men kongen kom bort til ham med en forsonende replikk: – Jeg trodde du var sjuk, men du var jo bare røyksjuk.Med statsministeren er det annerledes. Han er regjeringssjef, ikke SV-er, ikke noen røyker og i likhet med de andre; ikke invitert som privatperson. På tv kan han fremstå som bare Jens. Det er han ikke på Slottet.

Jens er statsministeren - som stikker av.

harry.strand@adresseavisen.no

Hadia Tajik Foto: Scanpix
Anders Werp (H) Foto: Scanpix
Stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland og hennes mann stortingsrepresentant Trond Helleland Foto: Scanpix
Kommunal-og regionsminister Liv Signe Navarsete (Sp) og Erling Sande (Sp) Foto: Scanpix
Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen sammen med Kjell Magne Bondevik Foto: Scanpix
Høyre-politikerne Ine Marie Eriksen Søreide og Jan Tore Sanner Foto: Scanpix
Per Kristian Foss Foto: Scanpix
Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas Foto: Scanpix