Knut Arild Hareide vil ha KrF i regjering, men åpner for at han selv velger å stå utenfor.

KrF-leder Knut Arild Hareide Foto: Solum, Stian Lysberg, NTB scanpix

I to uker har KrF-leder Knut Arild Hareide vært pappa. Han har gått oppe om natten med vesle Sara på armen og tenkt på handlingsregelen og andre politiske saker, forteller han. Blant de andre politiske sakene Hareide har fundert på, er om han selv skal være med i en eventuell borgerlig regjering.

I går var Hareides konklusjon at det er viktigere å få KrF i regjering enn at han blir statsråd. Men han har ingen tanker om å slutte som partileder. Snarere tvert imot har han tenkt å holde på riktig lenge. Alle kan forstå at det for en nybakt familiefar kan bli meget krevende også å være partileder og statsråd. Dessuten er det jo litt søtt og kledelig at lederen av et familieparti setter familien først. Det finnes nok av ledere som bare viser til familien etter at de i realiteten har fått sparken.

KrF-lederens mulige planer innebærer å ta en Lysbakken. Eller mer presist: Hareide har tenkt å sette seg selv på sidelinjen helt frivillig, mens SV-leder Audun Lysbakken ble sparket ut av regjeringen. Han havnet på gangen fordi han ikke hadde noe valg, med alle de problemene det har påført SV.

Hareide er fristet til å sette KrF i en like vanskelig situasjon, og dermed også bryte med styringsmodellen hans politiske forbilde, Kjell Magne Bondevik, etablerte. Den innebærer at alle partilederne i koalisjonen deltar i regjeringen og møtes i et underutvalg som står statsministeren nært. Velger Hareide å bli sittende på Stortinget, blir spørsmålet: Hvem som skal være KrFs frontfigur i regjeringen? Den som kanskje står nærmest er nestleder og leder av programkomiteen, Dagrun Eriksen. Men hun ble vraket under nominasjonen og er ferdig på tinget til høsten.

Aldri før har en partileder med regjeringsmakt som sitt fremste mål valgt en slik strategi, dersom det er et strategisk valg. Uansett kan det ikke utelukkes at det finnes mulige KrF-velgere som lar seg fascinere rent familiepolitisk. Venstre-leder Trine Skei Grande valgte å fremme sitt kandidatur som kunnskapsminister overfor partilandsmøtet. Knut Arild Hareide velger å skape usikkerhet om han overhodet vil bli statsråd før KrF- landsmøtet i Trondheim i helgen.

Hareide har startet en debatt som kan bli krevende både for partiet og ham selv. Den kan reise spørsmål ved Hareides vilje til å ta ansvar og konsekvensene av å være partileder. Det var en viss undring i enkelte kretser da KrF-lederen overlot jobben som parlamentarisk leder til Hans Olav Syversen. De andre partilederne i opposisjonen leder sine stortingsgrupper.

Å søke regjeringsmakt via stedfortreder er som å be om bråk.