Det er skuffende at politiets fagforbund ikke tar innover seg behovet for å bygge opp igjen tillit og troverdighet.

Denne uken har Politiets fellesforbund gjennomført sitt landsmøte. Vi hadde forventet at politiets fremste tillitsvalgte brukte denne anledningen til å diskutere den tillitskrisen de har havnet i, og hvordan de som ansatte i en så viktig etat kan bygge opp igjen tillit og troverdighet i samfunnet. Alle som er involvert i politiarbeid, uansett nivå, har et ansvar for å bidra til dette.

Det har dessverre ikke vært noen spor av selvransakelse å se. Vi ser isteden at Arne Johannessen, som bærer et stort ansvar for at politiet har brukt uansvarlige metoder i lønnskampen og som derved har skadet politietaten, gjenvelges som leder. Og at han, som politiansattes fremste tillitsvalgte, velger å legge vekt på hvilket samfunnsansvar de ikke har. Og dessuten unnskylder seg med at både Politidirektoratet og Stortinget scorer dårligere enn politiet på en tillitsundersøkelse.

Dette viser at han ikke har forstått mye. Alle yrkesgrupper, politiet inkludert, har rett til å slåss for lønn og arbeidsvilkår. Politiet gikk imidlertid for langt da de valgte å demonstrere i full uniform for tre år siden. Noen har gått for langt ved å sabotere skyteprøver. Noen har misbrukt sykemeldinger. Fagforbund som ikke tar oppgjør med slik adferd legitimerer helt uakseptable holdninger.

Gjørv-kommisjonen har dokumentert den store svikten som rammet 22. juli, hvor politiet får hard kritikk. Arne Johannessen sier at Politiforbundet ikke lever godt med å bli ansvarliggjort for manglene i politiet. Og at det er Politiforbundet som har påpekt manglene og behovet, og med det tatt ansvar.

Han har mye rett i dette. Den enkelte tjenestemann og -kvinne skal ikke lastes for at etaten ikke greide å gjøre jobben sin på en god nok måte. Men et mektig fagforbund kan og skal kritiseres for å fremme ukultur og usunne holdninger. Det skader hederlige og hardtarbeidende politifolk. Når selvransakelsen i Politiforbundet uteblir, er det vanskelig å se at fagforbundet er i stand til å bidra til positive endringer i politiet.

Det er et paradoks at den mest synlige saken som kommer ut av landsmøtet er et krav om bevæpning av politiet. Politiforbundet burde for skams skyld i det minste ta et oppgjør med sabotasje av skyteøvelser før et slikt krav fremmes.