Jeg er varaordfører i Ungdommens bystyre, hvor jeg representerer Thora Storm VGS. Jeg elsker å medvirke og er veldig «angasjert» som min rektor sier.

Muligheten til det jeg elsker trues nå av Utdanningsdirektoratet (Udir). Deres forslag fjerner fraværsregelen som sikrer tryggheten ungdommen på videregående trenger fra skolen.

I dag kan elever fjerne ti dager med fravær. Det er gyldig fravær som sørger for at politisk og tillitsvalgt arbeid, religiøse høytider, oppmøter i rettssaker, deltagelse på nasjonale og internasjonale arrangementer og mest av alt helsegrunner, ikke ødelegger for vitnemålet.

Udir foreslår at elevene skriver en egenmelding som teller på fraværsgrensen, øke selve grensen fra ti prosent til femten prosent og fjerne de ti fraværsdagene.

Det rammer ikke kun de engasjerte, men og de troende, vitnene, kulturutøverne og syke.

Jeg stusser også på at forslaget enda ikke har konkrete tiltak for de mest sårbare elevene. De ti fraværsdagene sikrer den tryggheten vi unge trenger fra skolen når vi får utrolige muligheter og uheldige skader.

Jeg håper de ikke har inflasjonsmål på egenmeldinger. Egenmeldingen er ubrukelig for å motvirke skulk for de som er over 18, eller har «kule» foreldre.

Det er istedenfor jeg som diskuterer elevenes trivsel, de som vil feire livet, de som spiller i NM, de som anmelder voldtektssaker og de på sykehus som må betale. For vårt fravær blir likeverdig med de som spiller dataspill, drar på ferie eller bare ikke orker.

Mine lærere sa at arbeidsgiver ikke ser så mye på karakterene mine, men heller på fraværet mitt. De sa også at arbeidsgiver ønsker engasjerte arbeidstakere.

Med Udirs nye forslag vil fravær og engasjement krasje. Arbeidsgiver vet hvor lett det er å få egenmelding, men kan ikke se forskjellen på de med «kule» foreldre og ungdomspolitikerne.

Hver dag jeg står opp for å endre verden risikerer jeg å stryke i fag. Jeg stryker ikke pga. manglende kompetanse, men fordi skolen ikke tilrettelegger for politisk engasjerte i skoletiden.

Jeg blir dyttet ut av skolen jeg skal representere, men hvem skal tale de unges sak om vi blir tvunget inn i klasserom?

Som «angasjert» er jeg med på mye gøy, ofte i skoletiden. Denne høsten har jeg deltatt på møter i bystyresalen, nasjonal sesjon med European Youth Parliament (EYP) og holdt konferanser for Trondheimsskolene i min skoletid.

Videre i skoleåret skal jeg delta på EYP i Georgia, fremtidskonferanse og byutviklingsseminar i Rotterdam. Jeg vil bruke alle ti dagene jeg får, som er dumt fordi det går utover timene. Jeg mener likevel at erfaringene og kunnskapene jeg får er unike tilbud skolen ikke kan gi meg.

Jeg lærer om mennesker, kulturer, teknologi, samfunnet og meg selv. Om forslaget gjaldt da jeg startet på VGS kunne jeg bare se ut av klasserommet og drømme om den verden jeg kjenner i dag.

Slik det står nå vil dette være en tragedie for ungdommens engasjement. Jeg håper Udir kommer med et nytt forslag som ikke fjerner den tryggheten for elevene.

Dette er et av bidragene til Adresseavisens Debattklubben. Adressa ønsker å løfte unge stemmer i fylket og oppfordrer alle mellom 16 og 19 år til å dele sine meninger med oss. Konkurransen er nå avsluttet. Bli med neste år!