Statens helsetilsyn pekte nylig på en rekke problemer med Helseplattformen. Nå skal også Riksrevisjonen granske det som har skjedd. Det er bra.

Helseplattformen har møtt sterk motstand etter at journalsystemet ble innført på St. Olavs hospital for fem måneder siden. Systemet er også tatt i bruk i ni trønderske kommuner, og flere har vedtatt å innføre det. Saken blir snart behandlet i resten av kommunene i Trøndelag.

Lokalpolitikerne som skal gjøre de endelige vedtakene, trenger et faktagrunnlag som er så pålitelig som mulig. Derfor er det en fordel for den videre prosessen at Statens helsetilsyn og Statsforvalteren allerede har lagt fram en tilsynsrapport om innføringen på St. Olav.

Rapporten konkluderer blant annet med at Helseplattformen har ført til økt risiko for pasientene. Den tilbakeviser også langt på vei at problemene skyldes såkalte brukerfeil.

Nå skal Riksrevisjonen granske flere sider ved Helseplattformen. Sammen med kommunerevisjonen i Trondheim skal de blant annet se på årsakene til problemene som har oppstått og undersøke hva som blir gjort for å videreutvikle systemet.

Det vil dessverre ta over et år før resultatet av granskningen foreligger, så Riksrevisjonens arbeid må ikke bli noen sovepute. Feilene som allerede er avdekket, må rettes så fort som mulig.

Det er likevel verdifullt at Riksrevisjonen ser nøye på det som har skjedd. Det kan bidra til å fjerne usikkerheten som har oppstått hos enkelte. Noen hevder for eksempel at mediene har skapt et skjevt bilde av Helseplattformen.

Da kommunestyret i Selbu i forrige uke skulle ta stilling til innføringen av systemet, sa kommunedirektør Oddveig Kipperberg ifølge Nea Radio at medienes framstilling av journalsystemet var ensidig og feilaktig.

Vårt inntrykk er at trønderske medier har gitt et godt bilde av den uroen Helseplattformen har skapt. Tilsynsrapporten fra Helsetilsynet viser at det var god grunn til uro. Det som har skjedd, nærmer seg en skandale. Vi håper Riksrevisjonen gir flere svar på hvorfor problemene har oppstått.