Striden om eierskapet i et av landets største ferjerederi, Fjord1, er på ingen måte over, selv om konkurrenten Torghatten nylig har signert en avtale om å kjøpe selskapet. Fjord1 har i dag kontrakt på fergesambandet Flakk-Rørvik. Konkurransetilsynet følger med på saken, siden Brønnøysund-rederiet etter et eventuelt oppkjøp vil kontrollere to tredjedeler av ferjetrafikken langs kysten. Det er varslet rettslig etterspill om en forkjøpsrett som synes satt til side, i tillegg til at både den politiske og juridiske bølgehøyden er meget stor.

Med en stemmes overvekt gikk fylkestinget i Sogn og Fjordane inn for å selge Fjord1 til Torghatten. Fylkeskommunen eier 59 prosent av ferjerederiet. Styret og administrasjon i selskapet ble aktivt holdt utenfor salgsprosessen og var uenig i beslutningen. Det tok de konsekvensene av og ved å trekke seg umiddelbart.

Den andre eieren i Fjord1, sunnmørsrederiet Havila i Fosnavåg, reagerer kraftig på salgsbeslutningen, påberoper seg en forkjøpsrett på aksjene og mener å ha lagt inn et like godt bud. Havila eier 41 prosent av Fjord1. Ekspertene strides om hvilket bud som er best. For sluttsummen er mer enn de konkrete budene. Det er også mange fine løfter for fremtiden, blant annet avhengig av selskapets inntjening. Pengene var den viktigste premiss for politikerne.

De fremste forretningsjuristene er også uenige om forkjøpsretten, fordi den er knyttet til selve ferjeselskapet, mens fylkeskommunen har flyttet sine aksjer inn i et holdingselskap. Siden dette selskapet ikke driver med noe annet, er det en juridisk nøtt å knekke om denne konstruksjonen ekskluderer den avtalte forkjøpsretten.

Faren for at Fjord1 nå må seile videre i lang tid uten et avklart eierskap, er stor. Det handler om store verdier. Selskapet omsatte for 2,3 milliarder kroner i fjor, fraktet 21,5 millioner passasjerer og har 1300 ansatte. Det avgåtte styret konkluderte med at en konflikt mellom eierne vil være skadelig, og langvarig usikkerhet om utfallet vil være uheldig for Fjord1.

Den politiske prosessen synes alt annet enn betryggende. Beslutningen ble fattet med knappest mulig flertall, og fylkespolitikerne fikk bare noe få timer til å sette seg inn i den kompliserte saken før avstemmingen. Professor Frank Aarebrot kaller det forakt for demokratiet. Mindretallet har nå klaget til Kommunaldepartementet for å sjekke om det har skjedd noe galt, fordi de fikk for lite tid og ikke nok informasjon.

Fjord1 må nå seile sin egen sjø, mens eierne kjemper om roret.