Her er fem bestemte unge kvinner som gir et HELT annet inntrykk enn den stereotypiske gameren.

Sterotyper gir humoristiske poeng i fleng. Den gradiosa-spisende coladrikkeren som sitter inne foran pcn med et eller annet spill er et av de vanligste bildene på en gamer. Her er fem bestemte unge kvinner som gir et HELT annet inntrykk...

Jentebølgen

Konkurranser for gutta har eksistert lenge, herreutøverne holder et himmelhøyt nivå og flere får opp øynene for tilskuersporten Counter-Strike hver dag. Sommerens store turneringer ser jevnere ut enn noen gang, bettingsider på nettet åpner for pengespill på eSport og flere selskap involverer seg i internettoverføring av kampene. Det gror godt.

Samtidig begynner det nå å lukte parfyme, designervesker og hårspray – i tillegg til kuler og krutt naturligvis.

Jentegaming er i ferd med å slå igjennom. Cyberamazoner fra hele verden tar nå opp kampen med gutta om oppmerksomhet, heder og ære. De tunge turneringsarrangørene har naturligvis fått med seg at å markedsføre pene unge kvinner er lett og media kaster seg også inn i dansen. Jentene må imidlertid kjempe mot fordommer, sleivete utsagn og stigma de og.

Stjerner i sikte

”Les seules” er skandinavias kvinnelige eSporthåp i sommer. Jentene i starten av tyveårene er fra Norge, Sverige og Danmark – de skal konkurrere mot de beste kvinnlige spillerne i Frankrike og de utfordrer gutta på turneringen i Dallas i juli.

Laget har to norske innslag, Anette Skarderud, 23 år fra Hamar og den trønderske stjernespilleren Line Marie Haug, 24 år fra Nardo i Trondheim. Haug har spilt på høyt nivå og har på mange måter fulgt jentegaming fra barndommen, mot strømmen og til en mainstream sport. ”Les seules” skal nemlig revolusjonere måten man ser på esportutøvere på gjennom sitt eget realityshow på amerikansk fjernsyn. Ja, du leste riktig...

Jentene reiser i sommer med filmcrew på slep på turneringene før de flytter inn i et hus i Hollywood hvor resten av opptakene gjøres. Serien, som heter ”Play Us”, blir sendt til høsten.

Krig om oppmerksomhet

Muligheten dette gir jentene og fokuset på jentegaming har merkelig nok ikke falt i spesielt god jord hos gutta. Holdningen om at de ikke fortjener det i forhold til nivå er utbredt...og, ja, det er en vesentlig nivåforskjell mellom kjønnene også i eSport. Flere profesjonelle gamere har offentlig tatt avstand fra jentenes plass i rampelyset på bakgrunn av at de ikke er like gode, en misforstått oppfatning om at kjønnene bør være likestilt i sportslig kvalitet i et spill som ikke gir naturlige kjønnskiller i forhold til fysiske forutsetninger.

Her neglisjerer man altså betydningen av de kulturelle barrierene man selv har måttet bryte eller forsøker å bryte, man ser ikke skogen for bare trær.

Elektronisk sport og gaming er fenomener skapt i løpet av de siste ti årene, og selve sporten jobber fortsatt hardt for å godtatt og stueren. At jenter interesserer seg for gaming går på tvers av generelle kjønnsnormer- og forventninger. Gutta blir introdusert for dette tidlig som den naturligste ting i verden. Gutter spiller TV- og dataspill.

Snevert?

Snevert av de aktuelle herregamerne uten tvil. Mer tragisk er det at disse forfekter et slik syn om at ”jentene har ingenting her å gjøre” offentlig, i tillegg kan slike holdninger komme i skade for å påvirke de som enda er for unge til å skille oksen fra skiten, bokstavlig talt. Så la oss slå det fast en gang for alle – at jenter bidrar med eget spill, engasjement og lidenskap er fantastisk og vi trenger alle sammen. Line Marie Haug fra Nardo er verdensstjerne via fremtidens største medium internet, snart er hun det også på det mer tradisjonsrike fjernsynet. Så får de heller tåle at de må vente med kampstart til jentene er ferdig i sminkerommet...

Foto: Arve Bremseth