Maria Puenchir er leder i organisasjonen Steatornis, som demonstrerer sammen med andre aktivister utenfor Olje- og energidepartementet. Teksten er en forkortet gjengivelse av debattvideoen øverst i denne saken.

I natt ringte telefonen når aktivistene ble båret ut. Da var det bare å hive seg rundt og komme seg ut, med en gang. Det er utrulig feigt av de norske myndighetene å ta folk midt på natta, når de sover.

Jeg jobber med flerminoritetsrettigheter. Når jeg ser hvordan staten Norge behandler det samiske folket, blir jeg alvorlig bekymret. Hvordan skal den norske staten klare å opprettholde, verne om og ivareta, alle andre minoritetsrettigheter? Slik det ser ut i denne saken, virker det som at man tjener på å undertrykke det samiske folket, se hva man kommer seg unna med – og videreføre det til andre minoriteter.

Her ute er det god stemning. Vi får kaffe, mat og alt vi trenger. Vi blir her. Vi rører oss ikke. Jeg sitter side om side med folk som var inne i området i de fire døgnene, og andre samiske aktivister. Vi kommer til å fortsette å sitte her.

Jeg håper inderlig at regjeringa tar til vettet, slik at det er mulig å ha tillit til at vi fortsatt bor i en rettsstat.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!