Nå har du muligheten til å påvirke hvilken kirke du vil ha. Bruk stemmeretten din.

Nidarosdomen: Ved forrige valg i 2011 registrerte vi svak oppslutning om kirkevalget i kirkehovedstaden Trondheim – langt lavere enn snittet for resten av landet. Det håper kronikkforfatteren vil snu denne gang. Foto: Morten Antonsen

14. september gjennomføres det kirkevalg – samtidig med og på samme steder som kommune- og fylkestingsvalget. Der skal det velges tillitskvinner og -menn til menighetsråd og bispedømmeråd.

Kirkevalg har vi hatt i mange år, men offentlig valgordning for kirkevalget kom først på plass i 2009. Kirken har derfor begrenset erfaring med å synliggjøre mangfoldet av verdier og standpunkt hos sine kandidater. Nytt i år er likevel at det er valg mellom to ulike lister til bispedømmerådsvalget, nominasjonskomiteens liste og listen til Åpen folkekirke. De er blitt profilert med ulike standpunkt på sentrale verdispørsmål, blant annet i homofilisaken, og har gjennom det fått mye medieoppmerksomhet i forkant av dette valget. Det virker som denne muligheten for å velge har fremmet interessen for kirkevalget, noe vi har erfart gjennom en stor økning i antall forhåndsstemmer. Jeg ser det som en god utvikling at kandidater som er på valg, sorterer og synliggjør sine verdier og standpunkt overfor velgerne, slik at velgerne vet hva de står for og hvem de stemmer på.

Ved forrige valg i 2011 registrerte vi svak oppslutning om kirkevalget i kirkehovedstaden Trondheim – langt lavere enn snittet for resten av landet. Det håper vi vil snu denne gang! Det er tross alt over 70 prosent av kommunens innbyggere som er tilsluttet Den norske kirke gjennom medlemsskap.

Fra vår side er det viktig å påpeke kirkens, og da spesielt menighetenes, rolle som kulturbærer i samfunnet. Menighetsrådene er grunnsteinen i kirkens lokale arbeid, og har i henhold til Kirkeloven et «ansvar for å vekke og nære det kristelige liv». De leder og utvikler kirkens rolle som aktør, støttespiller og samarbeidspartner i bydelene i Trondheim. Det er i menighetene kirkens aktivitet utøves og utgjør kirkens bidrag som samfunnsaktør og kulturinstitusjon. Gjennom valg av kandidater til menighetsrådene kan du som medlem være med å bestemme hvilke verdier og standpunkt man ønsker skal representeres i denne utviklingen.

Kirkelig fellesråd er et fellesorgan for alle menigheter i kommunen. De folkevalgte medlemmene i fellesrådet velges av og fra menighetsrådene. Fellesrådet har gjennom Kirkeloven ansvar for overordnede mål og planer for den kirkelige virksomhet i kommunen, økonomiske forhold og samarbeid med kommunen, rehabilitering og vedlikehold av kirkebygg, gravferdsvirksomheten og utbygging av gravplassene, for å nevne noe.

Fellesrådet har sett med bekymring på nedgangen i tilslutning til kirkelivet. Andelen medlemmer synker, og færre døper barna sine. En undersøkelse (Hauge School of Management/NHH 2014) viser at kirken skårer lavt på både tillit og troverdighet. Dette er en utfordring vi tar på alvor. Her er det et misforhold mellom hvordan kirken ønsker å fremstå og det som blir presentert gjennom undersøkelsen. Det kan være at folk er uenige i de prioriteringer av oppgaver og tiltak som synliggjøres i hverdagen. Det kan også være manglende kunnskap om det som kirken faktisk bedriver.

Byens 20 menigheter har de siste årene satset tungt på å utvikle tiltak overfor eldre, barn og unge, fattige og vanskeligstilte og minoriteter. Vi ser det som en viktig oppgave å formidle dette mangfoldet på en bedre og mer aktiv måte i tiden fremover. Kirkelig fellesråd i Trondheim har, i nært samarbeid med menighetene, satt som mål å øke tilslutningen til kirkelivet på tross av den utvikllng vi har sett den senere tiden.

Menighetene i Trondheim har, frem til få år tilbake, lidd under ganske trange økonomiske kår. De siste årene har imidlertid det politiske flertallet i Trondheim kommune økt bevilgningene til kirkelivet i byen. Det har blant annet bidratt til at vi nå har økonomi og ansatte til å styrke kirkens innsats i omsorgsarbeidet, og delta mer aktivt i samarbeidet med andre offentlige og frivillige organisasjoner. Slik sett er kommunevalget også et viktig kirkevalg, da bevilgningspolitikken fra kommunen får store konsekvenser for kirken.

Men først og fremst må kirken selv styrke sin tillit og troverdighet overfor sine medlemmer. Det skjer ikke minst gjennom aktivt engasjement hos de som har ansvar for å styre utviklingen – nemlig de som nå skal velges inn i menighetsrådene og bispedømmerådet.

Som medlem kan du og jeg være med å bestemme hvem som velges ved å gi ekstra stemmer til de som står for de samme prioriteringer som oss selv. Vi kan fortsatt fremme forslag til nye medlemmer av rådene på stemmeseddelen. Du har nå en unik mulighet til å påvirke de prioriteringer kirken gjør i de neste fire årene.

Vi trenger engasjerte medlemmer. Ved å delta i dette valget gir du et signal om at det betyr noe for deg at det er en aktiv kirke i lokalmiljøet, og du støtter de tillitspersoner som skal lede kirkens arbeid i ditt lokalmiljø.

Stem ved kirkevalget 14. septmeber – både på ditt menighetsråd og bispedømmerådsvalget!