Den 10. september er verdensdagen for forebygging av selvmord, samtidig med Pride-parade i Trondheims gater. Vi skulle ønske det var null selvmord i 2022. Vi skulle ønske at ingen ble hetset på grunn av sin legning. Vi skulle ønske at flere turte å snakke om det!

I 2020 la regjeringen frem en handlingsplan for forebygging av selvmord i Norge. Tiltaksplanen setter søkelyset på tematikk og problemstillinger knyttet til selvmord som mange ikke er klar over. Man kan som enkeltmenneske være til stede og stille de spørsmålene som er vanskelige. Kanskje stoppe opp en ekstra gang for å spørre hvordan noen har det?

Det at noen isolerer seg, betyr ikke alltid at de ikke vil ha kontakt. Men det kan bety at de selv ikke orker å ta kontakt. Å sette ord på det som er vanskelig, har en forebyggende effekt også når samtalene finner sted utenfor et behandlingsrom. Vi anbefaler å la dere inspirere av Leve Trøndelag sin Levende festival på Verdensdagen lørdag.

Statistikken viser at 658 mennesker tok sitt eget liv i Norge, av disse var 70 prosent menn. Menn bruker farligere og mer dødelige metoder, og det er en vedvarende tendens at menn er mindre flinke til å oppsøke hjelp. I levekårsundersøkelsen «Levekår blant skeive», gjennomført på oppdrag fra Bufdir i 2020, leser vi at én av tre bifile kvinner oppga at de hadde forsøkt å ta livet sitt. Til sammenligning var det rundt én av ti av heterofile kvinnene og lesbiske kvinner som oppga det samme.

Hver tiende norske elev på videregående lider av en spiseforstyrrelse. Anoreksi er dessverre den mest dødelige av de psykiske lidelsene. Unge mennesker vokser opp med svært vanskelige liv, og i verste fall blir de et tall i selvmordsstatistikken. Utenforskap har mange former og farger i dagens relativt åpne samfunn.

I høst deles en folkeopplysningskampanje for selvmordsforebygging av RVTS Midt, en viktig fagressurs i vår region for forståelse og forebygging av vold, traumer og selvmord. Hensikten med kampanjen er økt kunnskap og imøtegå usikkerhet om hvorvidt det å spørre, eller la noen sette ord på følelser som tomhet og fortvilelse, kan utløse eller trigge selvmord.

Som en selvmordsforebyggende krisetjeneste på telefon og internett erfarer Kirkens SOS daglig at inngangen til å forebygge og formidle videre hjelp, starter med direkte spørsmål som utforsker selvmordstanker. Med støtte fra kunnskap og forskning vet vi at det ikke er farlig å spørre om selvmordstanker, det kan derimot redde liv.

Kirkens SOS har under og etter pandemien gjort noen viktige observasjoner ved krisetjenesten: Samtalene og henvendelsene har blitt lengre og de har fått en mer alvorlig karakter. Vi mottar så mange henvendelser at vi trenger flere som kan engasjere seg som frivillige, og gjerne flere menn.

Vi håper at høstens Pride og folkeopplysningskampanjen vil medvirke til økt kunnskap og oppmerksomhet om den komplekse og sammensatte samfunnsutfordringen det er å forebygge utenforskap og selvmord. Samtidig vil vi oppfordre alle som har folk rundt seg de bryr seg om: Ta den ekstra tiden det skal til for å sjekke inn med hvordan de har det! Eller fortell dem om Kirkens SOS. Noen ganger kan en samtale eller et ekstra spørsmål være det som utgjør forskjellen mellom liv og død.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe