Erna Solberg sier ja til å stille i beredskapshøring. Men da må også Nato-sjef Jens Stoltenberg inn på teppet. Det kan bli en politisk sensasjon.

Det mest overraskende under NRKs partilederdebatt torsdag kveld ble en duell om beredskap mellom statsminister Erna Solberg (H) og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Ap-lederen mente i utgangspunktet at beredskap er så viktig at det må heves over de partipolitiske konfliktene, men gikk samtidig til angrep på hvordan regjeringen har organisert beredskapsarbeidet.

Mye kan tyde på at Støre ikke var forberedt på at statsministeren ville markere at hun har det overordnede ansvaret for beredskapen, og at hun derfor vil stille til kontrollhøring dersom hun blir innkalt. - Men da bør også Jens Stoltenberg møte, fordi Riksrevisjonens rapport ikke minst omhandler tiden han var statsminister, tilføyde Solberg.

Der ble Støre tatt på senga. Arbeiderpartiets intensjon med den forestående kontrollhøringen i Stortinget neste lørdag var neppe å kalle Nato-sjefen inn på teppet. For det vil bli meget spesielt. Men Erna Solberg har et godt poeng når hun ikke bare selv tar ansvar, men også peker på Jens Stoltenberg. Riksrevisjonen har felt en knusende dom over beredskapsarbeidet som er gjort de siste fire årene. Den er nesten på nivå med Gjørv-kommisjonens konklusjoner, noe som betyr at mye gjenstår før ressursene finner hverandre.

Det rammer Solberg-regjeringen hardt, men også den rødgrønne regjeringen får smake pisken. Forskjellen er at de blåblå nå sitter med makten og har ansvaret, mens tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg er blitt Nato-sjef og Jonas Gahr Støre har overtatt partistyringen. Men Jens Stoltenberg var altså statsminister i to av de årene Riksrevisjonen har gransket og funnet mange kritikkverdige forhold. Støre var utenriksminister og helseminister.

Riksrevisor Per-Kristian Foss, tidligere finansminister og stortingsrepresentant for Høyre i en årrekke, sparer ikke sine partivenner i sin nye rolle. Dagens regjering får så hatten passer, noe som blant annet går hardt ut over justisminister Anders Anundsen (Frp). Han må på nytt stille i kontrollhøring. Det er som fortjent.

Det vil utvilsomt være i særklasse spesielt om det ender med at Stortinget innkaller Nato-sjefen. Derfor er det lett å forstå at Støre ble satt ut under duellen med Solberg om beredskapen.

Når statsminister Erna Solberg sier ja, har neppe Arbeiderpartiet noen mulighet til å skjerme Jens Stoltenberg fra det ubehag en kontrollhøring om mangelfull beredskap kan innebære. Det gjenstår å se om Nato-sjefen må møte.

Men maktforholdene i kontrollkomiteen er slik at et mindretall kan sette dagsorden.