Det stimulerer fantasi og evnen til å leve seg inn i en annen verden.

Det er ikke lenge siden det var et medieoppslag om viktigheten av å lese for barn. Der kom det ikke uventet frem at ikke alle foreldre prioriterer dette i en hektisk hverdag. I oppslaget ble det understreket at barn som blir lest for, greier seg langt bedre språklig enn barn som ikke blir lest for. Antakelig er det ikke bare språklig de greier seg bedre. De erfarer også at det finnes en verden mellom to permer som gir noe langt utover det vi i skolesammenheng kaller å ha «god muntlig og skriftlig fremstillingsevne».

Å bli lest for stimulerer fantasi og evnen til å leve seg inn i en annen verden. Og til å lage bilder i hodet sitt. Helt andre bilder enn bildene på skjermene de fleste barn har lett tilgjengelig. Vi er mange som ønsker å kjøpe bøker til barn og unge. Selvsagt kan vi gå i bokhandelen og spørre om råd eller lese forlagenes omtale i nettbutikken, en omtale som selvsagt er utelukkende positiv.

Jeg har derfor følgende spørsmål til kulturansvarlig i Adresseavisen: Hvorfor anmeldes det ingen barnebøker i Adressa? Siden Ola By Rises svært gode anmeldelser av barnebøker i sin tid som kulturjournalist i Adressa, kan jeg ikke huske å ha lest en eneste omtale av litteratur for barn. Hvorfor ikke? Det vil jeg svært gjerne ha svar på.

En omtale i en avis av en bok for barn er noe helt annet enn det forlaget kan by på. En grundig omtale inneholder en kompetent vurdering av teksten, noe som slett ikke trenger å være bare godord. Heldigvis. En slik vurdering ga Ola By Rise, til glede og nytte for oss som ønsket å kjøpe bøker til barn. Hvorfor blir anmeldelse av litteratur for barn undervurdert i Adresseavisen? Jeg er spent på begrunnelsen.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe