Mattilsynets rapport om lakseslakt på trøndelagskysten må få konsekvenser.

Reportasjen til NRK denne uka fra Mattilsynets uanmeldte besøk på Lerøy Seafoods oppdrettsanlegg på Reitholmen på Hitra, er sjokkerende. Mattilsynet mener død og syk laks var på vei til forbrukerne som mat. Lerøy og underleverandøren bestrider at det var tilfelle. Saken viser hvor viktig det er at med uanmeldte kontroller og tilsyn på dette området.

Mattrygghet brukes ofte som honnørord av norske politikere og produsenter som er opptatt av norsk matproduksjon. Det bør ikke forveksles med matsikkerhet, som handler om å sikre tilgang på nok mat. «Det er viktig at forbrukarane har høg tillit til all mat på den norske marknaden og til norsk matproduksjon», heter det i Landbruks- og matdepartementets beskrivelse av mattrygghet. Der står det også at det trengs vedvarende innsats på området. Ukas nedslående rapport fra Hitra er et eksempel på det.

Vi har tidligere uttrykt bekymring for kraftig nedgang i antall dyrevernstilsyn av Mattilsynet i landbruket. Uavhengig av om den selvdøde eller syke fisken på Hitra kunne blitt solgt som mat, viser saken hvor viktig det er at det er tilsyn og kontroll med matindustrien. Både av hensyn til dyrevelferd og forbrukerne.

Sjokkfunnene på Hitra skjedde under en aksjon for å undersøke forholdene som oppdrettsfisk lever under i Norge. Kontrollen viste avvik og regelbrudd på alle skip som drev med nødslakting ved oppdrettsanlegg. I rapporten skriver mattilsynet at «Det var umiddelbar fare for fiskevelferd og for mattrygghet». De nedla da også umiddelbart slakteforbud.

Ledelsen i oppdrettsselskapet avviser at fisken skulle ut på markedet. Det håper vi de har rett i. Forsikringen til daglig leder i Lerøy Midt er ikke veldig klargjørende. Ifølge NRK sier han at de har «iverksatt en prosess hvor vi har som mål å avdekke årsaksforhold og på bakgrunn av dette iverksette tiltak for å sikre at praksisen med bruk av denne typen fartøy er i henhold til de krav som stilles til denne typen operasjoner». Det låter ikke helt som god fisk det heller, i en bransje som har alt å vinne på at det er minst mulig tvil om at de leverer nettopp det.