Nå som sommeren står for døra, og sammen med et kommende lokalvalg, kan vi nok en gang følge diskusjonen om skjenketider i Trondheim. Det lønner seg å ha to tanker i hodet samtidig, spesielt når man som NHO og flere utesteder sa til Adresseavisen 29. april, «har en bønn» til politikere som har makt til å endre vedtak som til nå har tjent Trondheims innbyggere godt.

Når det gjelder utelivsbransjen er det selvsagt at de har et ønske om lengre skjenketider og økte inntekter. Med tanke på de ansattes arbeidsvilkår når det gjelder arbeidstid, lønn og familieliv, blir dette mer nyansert.

Kristin Tinmannsvik (Ap). Foto: Privat
Roger A. Hammer (Ap) Foto: Privat

Retter vi fokus mot de som skal legge igjen kroner i kassa til utestedene, så er det kanskje ikke spesielt klokt med en slik «bønn». Vi tenker på den delen av unge over 18 år, «ungdommene våre». Vi opplever heller ikke at disse gruppene står på barrikadene og roper om endring i skjenketider. I artikkelen vi viser til, blir leseren presentert for et «ekspertpanel» bestående av representanter fra reiseliv, vaktselskap, restaurantbransjen, og tidligere SP-politiker Marte Løvik, her som NHO sin representant. Panelet skal overbevise oss om at det er lurt for byen å utvide skjenketiden fra kl. 02.00 til 03.00. Ekspertpanelet løper gruppeleder i Høyre, Christianne Bauck-Larssen sitt ærend, som en tydelig stemme for Høyre i denne sammenhengen. Dette panelet retter altså en bønn til politikerne, men også til en yrkesgruppe, nemlig den som advarer klokt mot lengre åpningstid (!), Politiet.

Seniorrådgiver i NHO for politikk og kommunikasjon, og tidligere Senterparti-politiker, Marte Løvik, viser til at folkehelseperspektivet tilsier at det vil være en betydelig samfunnsgevinst å redusere privat konsum (etterfest). Mener hun virkelig at det er bedre å drikke alkohol på byen enn hjemme?

Hva Kent Ranum egentlig står for i denne sammenheng er uklart. I Adresseavisen 23. mars uttrykker han skepsis, men viser egentlig ikke hva han mener om denne saken. Dette til tross for at han selv har sett konsekvensene av hva rus kan føre til, blant annet gjennom å være med Natteravnene ut på oppdrag i byens gater på kvelds- og nattetid. Som Høyres ordførerkandidat, hva mener du egentlig Ranum?

Høyres interesseorganisasjon, NHO, representert ved Løvik, må forstå at ruspolitikk handler om å forebygge skade. Det handler ikke om at næringslivet skal tjene mer penger. Politikere har en plikt til å vurdere samfunnsnytten i sine politiske vedtak. Hvis politikere ikke skal høre på hva politiet viser til, med økning av voldelige hendelser på utsatte områder som for eksempel Solsiden og Møllenberg, kan byen bli mer utrygg for unge mennesker. Det er ikke Trondheims innbyggere tjent med.

At Løvik drar fram folkehelseperspektivet er nærmest pinlig, da absolutt alle vet at bruk av alkohol uansett er skadelig for helsen. Selv om Guro A. Gimse og Erlend-Andre Iversen i NHO Reiseliv mener at en ekstra arbeidstime på natt ikke er skadelig for de ansatte, så presenterte Statens arbeidsmiljøinstitutt så sent som 20. april i år sin studie. Den konkluderer med at nattarbeid og lange arbeidsdager blant annet kan påvirke hjerte- og karsystemet negativt.

LO har også uttalt at skjenketiden ikke bør utvides. John-Peder Denstad, nylig avgått leder i LO Trondheim, har tidligere vist til en undersøkelse gjort av Sentio 2019, om at alkoholservering på skjenkesteder bør være avsluttet kl. 02.00 eller tidligere, og at eksperter på i arbeidsmedisin er klare på at nattarbeid bør unngås eller reduseres hvis det er mulig.

NHO velger her å støtte skjenkenæringen sitt ønske om å tjene mer penger på bekostning byens unges helse og sikkerhet, og arbeidstakerne i bransjen. Arbeiderpartiet vil fortsette å være ansvarlige politikere som setter arbeidsforhold og folkehelse for de unge, foran at utelivsbransjen skal tjene noen ekstra millioner på utvidet skjenketid.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe