Oppsigelsene i Reinertsen viser at endringene i oljebransjen kan få varig virkning for norsk økonomi.

Foto: Hommedal, Marit, NTB scanpix

Trondheims største private arbeidsgiver, familieeide Reinertsen, skal i løpet av forsommeren si opp mellom 350 og 400 ansatte. Det er dramatisk, først og fremst for dem som sies opp og for bedriften. Også for resten av samfunnet er det alvorlig når det blir større og kraftigere ringer i vann som følge av fallet i oljeprisen.

Reinertsen og andre i leverandørindustrien til oljenæringen har siden i fjor høst gått fra den ene nedbemanningen til den neste. Selv om Reinertsen nå er på et nivå bedriften er fornøyd med, kan det komme flere nedbemanninger både der og i andre deler av norsk næringsliv.

Utviklingen i næringslivet er heldigvis ikke entydig negativ. Flere store virksomheter melder om rekordresultater og økt bemanning. Det gjelder særlig eksportbedrifter som tjener på at norske kroner har falt kraftig i kurs på grunn av oljeprisfallet. I går meldte aluminiumsprodusenten Hydro Sunndal om rekordtall og nyansettelser. Det at mange bedrifter går bra, veier ikke for betydningen som oljeprisfallet har for norsk økonomi.

Det store bildet er derfor at det blir færre arbeidsplasser, flere arbeidsledige, lavere etterspørsel etter varer og tjenester og lavere skatteinntekter for stat, fylker og kommuner. Oljeprisen skal nok opp igjen, men nedbemanningen og reduksjonen i Reinertsen og andre virksomheter som lever av oljen, kan likevel få varig virkning for norsk økonomi.

Det er bra at Norge reduserer sin oljeavhengighet. Olje og gass vil fortsatt være landets viktigste verdiskaper i flere tiår fremover. Nedgangen kan bidra til å øke forståelsen for at Norge trenger flere ben å stå på. Det er ingen trøst for dem som mister jobber og inntekter. I den store sammenhengen bør det dramatiske oljeprisfallet og den etterfølgende utflatingen likevel være den vekkeren som Norge sårt trenger.

På kort sikt trenger ordførere, statsråder, arbeidstagere og husholdninger høyere oljepris. I en lang horisont er det like viktig at vi innser at Norges økonomiske gullår ikke bare har tatt en pause, men kan være over for godt.