I Nord-Trøndelag lever KrF opp til ryktet som mørkemennenes parti.

Karin Søraunet (KrF)

Karin Søraunets (45) livssituasjon gjorde at hun ikke ble ansett som moralsk nok til å stå på førsteplass på fylkespartiets liste til stortingsvalget neste år. Flertallet i nominasjonskomiteen hadde innstilt henne til topplassen.

Men «rykter om hennes uavklarte livssituasjon» ble brukt mot henne på helgens nominasjonsmøte. Det var nestlederen i fylkespartiet, Jann Karlsen, som brakte «ryktet» videre. Dermed fikk i stedet motkandidaten, den langt eldre Johan Fossan (64), 14 mot 4 stemmer, og gikk til topps på listen.

Søraunets store «synd» er at hun ble skilt for et par år siden, og nå lever i samboerskap med den tidligere Senterpartiordføreren i Grong, Erik Seem. At de to også har planer om å gifte seg i 2013, burde tilsi at livssituasjonen så absolutt er avklart.

Men ikke for alt kristenfolket i KrF. De som ellers snakker høyt om varme, menneskelighet, raushet og inkludering, har ikke plass for en politiker som lever slik store deler av det norske folk gjør. Det er utrolig at det ikke kan passere i et politisk parti i 2012. Nestleder Karlsen bedyrer overfor Trønder-Avisa at samboerskap er akseptabelt for KrF i Nord-Trøndelag. Det står ikke til troende. Hvorfor gjorde han ellers Søraunets samboerskap til et tema?

Selv om partiets dyneløftere brukte hennes privatliv mot henne i nominasjonskampen, er det også politiske forskjeller mellom Karin Søraunet og Johan Fossan. Hun har vært en respektert og godt likt ordfører i Vikna i åtte år, før det var hun varaordfører i kystkommunen. Hun har markert seg som en frisk og liberal politiker på venstresiden i partiet. På den motsatte siden står Johan Fossan. Han har vært lokalpolitiker i Levanger i en årrekke, men har vært mindre aktiv de siste årene, før han dukket opp igjen og danket ut Søraunet.

KrF i Nord-Trøndelag har også tidligere vraket yngre, liberale kvinner til fordel for eldre, konservative hadde en lignende historie i forbindelse med valg av fylkesleder i 2010. Da var Britt Tønne Haugan enstemmig nominert til ledervervet. Men hun ble vraket. I stedet ble den 16 år eldre og langt mer konservative Johannes Sandstad valgt. Det ligner et mønster.

Partileder Knut Arild Hareide mener at fylkespartiet har behandlet Karin Søraunet dårlig og at private forhold ikke burde vært trukket inn i debatten. Han sliter for å beholde de yngre kvinnene flere steder i landet. Også partiets første nestleder, stortingsrepresentant Dagrun Eriksen (41) fra Vest-Agder mistet i helgen førsteplassen til den 18 år eldre Hans Fredrik Grøvan.

Hos den trangsynte fløyen i KrF er det liten plass for freske, yngre kvinner. Særlig trangt er det for de med et privatliv som ikke følger partiets A4-standard. Det hjelper lite at det er helt vanlig blant folk flest, der også KrF skal hente sine velgere