Det er ikke realistisk å kutte 55 prosent av klimagassutslippene innen 2030. Regjeringen har satt ambisiøse mål, men mangler en troverdig plan for å nå dem.

Da Arbeiderpartiet og Senterpartiet presenterte sin nye regjeringsplattform i Hurdal for snart to år siden, hadde de oppjustert målet for hvor mye klimautslippene i Norge skal reduseres. 55 prosent av de norske klimagassutslippene skal kuttes, målt mot utslippene i 1990. Det er en formidabel oppgave. Siden 1990 har Norge kuttet utslippene med mindre enn fem prosent. Skal vi nå målet, må de totale norske utslippene dermed halveres innen 2030.

Miljødirektoratets nyeste rapport, som ble overlevert regjeringen før helga, konkluderer med at det er mulig å innfri målet. Men at det forutsetter en massiv politisk mobilisering. Direktoratet listet opp 85 ulike tiltak som både må etableres gjennom politiske vedtak og bevilgninger, samt gjennomføres i praksis. Det er først hvis alle disse tiltakene lykkes, at klimamålet kan oppnås.

I NRKs Politisk kvarter på tirsdag sa tre klimaeksperter rett ut at de ikke tror på de norske klimamålene. Det er teknisk mulig, men politisk urealistisk, fastslo de. Vi er enige med ekspertene. Det er ingen ting som tyder på at denne regjeringen vil nå klimamålene de har satt seg. To år etter Hurdalsplattformen, og mindre enn sju år før «deadline», foreligger det fortsatt ingen troverdig plan for å innfri målet.

Tvert om ga Stortinget seinest mandag grønt lys til tre nye oljeprosjekt på norsk sokkel. Det ene av dem, Yggdrasil, vil alene binde opp 65 000 årsverk med kompetente fagfolk som trengs til det grønne skiftet. Det viser at flertallet fortsatt prioriterer olje- og gass framfor klima.

Heller enn å lage fine mål som ikke innfris, burde politikerne invitere velgerne med på en ærligere diskusjon om hva som kreves av oss alle i kampen mot global oppvarming. Vi blir ikke klimanøytrale uten at det får negative konsekvenser for noen.

Uansett mål trenger vi et grønt taktskifte. Kostnadene med klimaendringer overstiger ulempene ved klimatiltakene mange ganger. Det er en regning vi er i ferd med å sende til kommende generasjoner.