Klaus Sonstad om Per Fugelli:

- Han var et ekstraordinært menneske

Komiker og programleder Klaus Sonstad møtte Fugelli til en to timer lang samtale foran rundt 1250 publikummere i Olavshallen en februarkveld i fjor.

Hyllest til livet - og døden: Inne i sin siste livsfase insisterte professor Per Fugelli på at døden har mye bra ved seg. I samtale med Kalus Sonstad i Olavshallen i februar i 2016, reflekterte han over livet, døden, havet og kjærligheten. Nå er han gått bort.   Foto: VEGARD EGGEN

Saken oppdateres.

- Det er så trist å høre at han er borte, selv om han jo har fortalt oss alle klart og tydelig at denne dagen snart ville komme, sier Sonstad til Adresseavisen.

Sonstad sier at han nå, når professor Per Fugelli er gått bort, tenker tilbake på den kvelden med stort vedmod og stolthet.

- Han var et ekstraordinært menneske, en vis mann, en varm person med et brennende hjerte for samfunnets svake. Det er med vemod og stolthet jeg tenker tilbake på den kvelden i Olavshallen i februar i fjor, da en fullsatt sal fikk oppleve hans refleksjoner over liv, død, havet og kjærligheten, sier Sonstad.

Les også: Per Fugelli er død

Ga bort inntektene

- Han stilte gratis opp til en 90 minutter lang samtale med meg, billettinntektene på flere hundre tusen kroner ga han til SOS barnebyer. Jeg kunne se at han innimellom hadde det vondt på grunn av kreften mens vi snakket sammen. Men han var likevel våkent, levende og engasjert tilstede med hele seg for alle oss som var i Olavshallen den kvelden, sier tv- og radioprofilen Sonstad.

- Etterpå hadde han ork til å gi mer av sitt vidd, sitt humør og sine kloke refleksjoner under en uforglemmelig middag der også hans kjæreste kone Charlotte var med. Jeg sender varme tanker til henne og familien og ønsker Per Fugelli god reise videre, sier han.

Solberg: - En viktig stemme

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun mottok budskapet om Fugellis bortgang med sorg.

– Per Fugelli var en viktig stemme, først som lege og siden som pasient. Med varme, kunnskap og spissformulert engasjement har han alltid stått på pasientenes side og fått til endringer i helsevesenet, skriver Solberg i en uttalelse.

Hun minnes Fugelli som en lege som har sørget for at pasientene har fått mer makt.

Statsminister Erna Solberg.  Foto: Torstein Bøe, NTB scanpix

– Det er en innsats som vi alle er takknemlige for. Som pasient og døende var han åpen og delte sine refleksjoner om det, men typisk nok sa han at mottoet hans snarere var: «Livet, skal vi danse?», skriver Solberg, som sender de varmeste tanker til Fugellis familie og venner.

Les også: Døende, men på krigsstien

- Må lære oss å leve med at vi skal dø

I Adresseavisens dekning fra samtalen mellom Fugelli og Sonstad i Olavshallen, ble blant annet Fugllis betrakninger rundt døden trukket frem. Professoren advarte oss mot å frykte døden:

- Sånn er livet. Døden er med på å gjøre livet til noe vi er glade i. Døden gir livet potens, sa Fugelli.

At han da, i starten av 2016, var inne i sin siste fase av livet, beskrev han som et blandet regnskap hvor det også fantes plusser:

- Før jul fikk jeg beskjed om at kreften har spredt seg på en slik måte at det ikke er mulig å operere. Jeg skjønte at nå var siste akt kommet. Da bestemte vi oss for at det er slutt med medisineringen. Jeg vil være hovedmann i eget liv og gjøre den siste dansen så brukbar som mulig, sa han.

- Å være kreftsyk er et blandet regnskap, men det er plusser der også. Det går an leve bra med kreften! I Norge er vi nå 5,3 millioner mennesker. 1,7 millioner av oss er syke – men vi gråter jo ikke hele tiden for det. Vi må få døden ut av de mørke rommene. Vi går inn i livet med kun én sikkerhet, og det er at vi en gang skal dø. Det må vi lære oss å leve med, sa Fugelli.

Per Fugelli ble 73 år gammel.

Les også: Per Fugelli gir Skjalg Raaen en million likes

Les også: Klaus Sonstad snakket ut på Salongen

§
Vis debatt
Utforsk tema:
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå