Selv om Redningsselskapet er i storm, har det en trygg havn i Sverre Pedersens leilighet i Tordenskiolds gate i Trondheim. På veggen troner et maleri av Trondheimsfjordens gamle redningsskøyte, bordet prydes av vimpel fra Selskapet og i bokhylla er det bilde av Sverre sammen med Erik Bye.- Den kranglinga som er nå tror jeg skader mer enn den gagner, sier Sverre og rister litt på hodet. Egentlig har han ikke så lyst til å snakke om «kranglinga».- Jeg lukker ørene når det blir snakk om det, sier han.

15 millioner

Viktigere er mannskapet på redningsskøytene. Det er dem Sverre jobber for.- Mannskapet på båtene, fra Lindesnes til Nordkapp, risikerer jo livet for å hjelpe, sier han alvorlig.Siden 1977 har Sverre sørget for inntekter til Redningsskøyta. Hele 15 millioner kroner er det blitt, ifølge ham selv. Riktignok har han prosenter på loddsalget, men at innsatsen er ekstraordinær kan ingen trekke i tvil.- Publikum har alltid vært veldig flinke til å støtte oss. Og jeg er glad for å ha fått jobbet for Selskapet, sier han beskjedent. Og legger til:- Folk må fortsette å støtte Selskapet, uansett om de krangler.Selv om føttene begynner å bli litt skrale, har Sverre ingen planer om å legge til kai. På vei inn har han vist oss den elektriske rullestolen som han kjører rundt i når han skal ut og samle inn penger til Redningsselskapet. De fleste som bor i Trondheim har sett ham. Med skipslua på hodet og konduktørveska på skuldra farter han rundt i byen og selger lodd.- Uten lua er det ingen som kjenner meg, men når jeg tar den på kjenner alle meg, humrer han så røyken på utblås virvler rundt. Skipslua har vært med på mye. Tombola på Røros i 30 minus, loddsalgturné i campingvogn og utallige dager på Torvet i Trondheim - alt for Selskapet.

Risikerer livet

Sverre ble født og vokste opp i Haugesund, der han bodde hos besteforeldrene. Faren var krigsseiler, og opplevde å bli torpedert to ganger i løpet av andre verdenskrig.- Du vet, når man har hatt et så nært forhold til sjøen hele livet vet man hvor mye redningsskøytene betyr for dem som ferdes på havet, sier Sverre og fnyser av uvitende landkrabber som skjønner så lite.- Folk som for eksempel er med Hurtigruten tenker jo bare at båtene er moderne og ingenting vil skje. Men plutselig skjer forliset, og da er redningsskøytene redningen, minner han om.

Svikter ikke

Minnene om årene i Redningsselskapet er mange. Om den fantastiske Erik Bye, som «alle ble glad i». Om frekke tyver som forsøkte å ta loddinntektene. Og om den gangen han skulle gi en redningsskøyte til kong Harald, men sikkerhetsvaktene stanset ham - og gjorde Sverre Pedersen landskjent. Etterpå fikk han overrekke gaven likevel . . . - Jeg håper det blir slutt på bråket, men uansett svikter jeg ikke Selskapet. Det er og blir mitt hjertebarn, sier Sverre Pedersen. Redningsselskapets gallionsfigur Sverre Pedersen svikter ikke Redningsselskapet. {ndash} Det er naturlig at du jobber for saken du har tro på, sier han.

Redningsselskapets gallionsfigur. Sverre Pedersen svikter ikke Redningsselskapet. Foto: GLEN MUSK