Vedtaket om at Trøndelag skal bli én region, har ført til at tirsdag 10. mai er en historisk dag for Trønder-Avisa.

Den kommer i dag ut med to utgaver: En 68-siders avis i vanlig opplag, og en spesialutgave på 40 sider som utgis til innbyggerne i Sør-Trøndelag.

Til sin egen avis forklarer sjefredaktør John Arne Moen spesialutgaven på denne måten:

Sørtrøndere knapt vært i nord

- Tanken om en spesialavis tar utgangspunkt i at Trøndelag på mange måter er langt mer delt enn vi til daglig tenker over. Dette har ikke nødvendigvis noe med fylkesinndelingen å gjøre. Mange sørtrøndere har knapt vært i nord – og ser vi bort fra Trondheim og E6 sørover mot Ulsberg, er nok både kysten og innlandet i sør ukjent også for mange i nord.

Moen sier videre at Trønder-Avisa har vært definert som «fylkesavis» i Nord-Trøndelag siden første utgave kom ut av trykkpressa. Vedtaket om å samle de to fylkene fører til nye rammevilkår.

Snart ny tidsregning

Med spesialutgaven som går til nærmere 100 000 husstander i sørfylket, markerer mediehuset på Steinkjer at man nå nærmer seg en ny tidsregning. Sjefredaktøren understreker samtidig at man ikke har noen planer om å bli allmennavis for hele Trøndelag, selv om fylkessammenslåingen tvinger fram ny og mer regional tenkning på enkelte områder.

Moskus påkjørt på Dovre

Atskillig lenger sør i regionen forteller avisa Opp at en moskus ble mandag kveld påkjørt av toget på Dovrefjell.

- Det er et sikkert, men trist, vårtegn. For når det grønnes nede i Drivdalen, trekker moskusen ned fra fjellet for å finne bedre beite, skriver avisa.

I fjor ble hele 17 moskus drept av toget. Det var mer enn dobbelt så mange som normalt. Fem ble drept i ett og samme sammenstøt. Mandag ettermiddag skjedde den første påkjørselen i 2016 da en moskus ble påkjørt og drept av toget mellom Hjerkinn og Vålåsjø.

Trollheim kommune?

Oppdalingene er også opptatt av en eventuell kommunesammenslåing med Rennebu. Avisa Opdalingen tar i den forbindelse initiativ til en debatt om hva en slik kommune bør hete.

Kommunestyrene som nå skal ta stilling til sammenslåing eller ikke, bør vurdere navnet Trollheim, mener avisa, siden «stoltheten og staheten i både Oppdal og Rennebu er såpass stor og sterk at det er vanskelig å se for seg at storkommunen blir hetende enten Oppdal eller Rennebu.»

Savner engasjement

Men Opdalingen påberoper seg ikke å sitte med fasit, så de oppforder sine lesere til å «kjøre debatt».

Redaksjonen savner større engasjement rundt kommunesammenslåingen og har lagt merke til at «når vi måler hvem og hvor mange som leser de forskjellige artiklene på opdalingen.no så scorer artiklene om kommunereformen dårlig i forhold til andre artikler».