Erna Solberg har forståelse for at folk reagerer på justisministerens Ap-utspill

22. juli-svaret fra statsråden førte til kraftige reaksjoner i sosiale medier.

Statsminister Erna Solberg har forståelse for at folk kunne oppfatte utspillet som støtende og er glad for at justisministeren beklaget. Her sammen med Jonas Gahr Støre. 

Saken oppdateres.

«Det er rørende at Ap har blitt så opptatt av å ansette flere i politiet. De skjønte vel poenget etter 22. juli». Slik svarte justisminister Per-Willy Amundsen da Hadia Tajik lørdag gikk ut i VG og sa at det vil bli ansatt flere politifolk i distriktene med Ap i regjering.

Les hele saken i VG: Per-Willy Amundsen beklager 22. juli-sitat

Forstår at folk reagerte

- Det er lett å forstå at sitatet kan oppfattes som støtende, derfor er jeg glad for at han oppklarte raskt, beklaget og understreket at det ikke var slik han mente det, skriver statsminister Erna Solberg i en kommentar på mail til Adresseavisen.

Leder for AUF i Trøndelag, Julie Hole, var en av dem som ble opprørt og skremt over justisministerens 22. juli-sitat. Hun mener det er langt fra nok fordi han ikke beklager, men kaller det upresist formulert.

- Dette var en bevisst handling der han til og med godkjente sitatet. Dessuten føyer dette sitatet seg inn i rekken av lignende uttalelser fra både Per Sandberg og Sylvi Listhaug. Dette handler om 77 mennesker som ble brutalt drept av en høyreekstremist. At politikere snakker om dette på en sånn måte gjør meg opprørt og skremt, sier Hole.

LES OGSÅ: Erna Solberg mener Brundtland ikke vet hva hun snakker om

Presiserte på sin Facebook-side

Det var i etterkant av at VG publiserte saken at statsråden beklaget sitatet på sin Facebook-side.

– I denne saken har jeg vært upresis, og det beklager jeg. Til VG sa jeg at Arbeiderpartiet skjønte poenget med flere ansatte i politiet etter 22. juli. Det jeg mente var at de så behovet for å styrke politiet etter 22. juli-kommisjonen. Det er leit dersom sitatet ble oppfattet som støtende. Det var ikke intensjonen, skriver Amundsen.

LES OGSÅ: Gro om Listhaugs Rinkeby-besøk: - Jeg har ikke opplevd noe lignende

Forbilder for barn og unge

- Det hjelper ikke, det er jo ikke en beklagelse en gang. Politikere, og ikke minst statsråder er forbilder for barn og unge som følger med på dette. Dette skaper splittelse og det kan ikke Erna Solberg sitte å se på. Nå må Solberg ta ansvar for hva statsrådene holder på med, sier Hole som etterlyser en nedre grense for hva politikere kan tillate seg å si.

Amundsens politiske rådgiver Arne-Petter Lorentzen har kontaktet VG for å be om at sitatet ble justert, men VG valgte å opprettholde sitatet fordi det var godkjent av statsråden før publisering.

LES OGSÅ: - Jeg maler ikke så mye lenger, kanskje hver tredje dag

Julie Hole, leder i AUF Sør-Trøndelag, at politikere snakker om dette på en sånn måte gjør meg opprørt og skremt, sier Hole. 

Julie Hole, leder i AUF Sør-Trøndelag, at politikere snakker om dette på en sånn måte gjør meg opprørt og skremt, sier Hole. 

På forsiden nå