Guri Melby: Kampen for rusreformen er ikke over

Venstre vil kjempe for rusreformen helt frem til valgdagen, lover partileder Guri Melby.

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V)  Foto: Håkon Mosvold Larsen

Saken oppdateres.

- Kampen for rusreformen er ikke over, selv om Jonas Gahr Støre forsøkte å stoppe den forrige helg, sa Melby da hun innledet landsmøtetalen sin nå fredag ettermiddag.

Melby gikk rett til rusreformen da hun snakket til sitt digitale landsmøte nå fredag ettermiddag.

- For meg er det viktig å få fram følgende: rusproblemer rammer helt vanlige folk. Vanlige folk sliter med psykisk helse. Vanlige folk opplever livskriser. Det er helt vanlige folk som blir rusavhengige. Og for mange, vokser problemene seg store fordi vi møter dem med straff og ikke hjelp på det tidspunktet da hjelpen fortsatt kunne latt dem slippe å havne i avhengighet, sa Melby.

Kritisk til Arbeiderpartiet

Melby kritiserte Arbeiderpartiets beslutning forrige helg om å vrake en avkriminalisering av bruk og oppbevaring av små brukerdoser.

- Venstresiden snakker om forskjeller og ulikhet. Men hva med den sosiale ulikheten som rammer rusavhengige hver dag? Hva med de flere hundre som dør av overdoser hvert år? Hva med guttene som må å ta av seg undertøyet når politifolk som leter etter rusmidler, spurte Melby retorisk.

- Samfunnets vanlige reaksjon overfor folk som sliter, er å hjelpe dem, ikke straffe dem. Hvorfor ikke gjøre det samme med mennesker med rusproblemer? Hvis de rødgrønne nå ender opp med å stanse rusreformen i Stortinget, skal vi kjempe helt fram til valgdagen, sa Melby.

De rødgrønne partiene ønsker å ta norsk skole tilbake i tid, sa kunnskapsminister og partileder Guri Melby i sin tale til Venstres landsmøte.

Melby advarer mot rødgrønn skolepolitikk

Melby skrøt av eget partis skolepolitikk og endringene som har skjedd i utdanningspolitikken siden 2013, særlig videreutdanning av lærere.

– De rødgrønne har vært mot det meste av det vi har gjort, sa hun.

Kunnskapsministeren reagerte særlig på de rødgrønnes motstand mot å gjøre lærerutdanningen til en mastergrad.

– De har advart mot at det ville bli færre lærere av å stille krav. Men det er det motsatte som har skjedd.

Melby kom med et kraftig angrep mot denne motstanden og annen rødgrønn skolepolitikk, som blant annet avskaffelse av fritt skolevalg i videregående skole.

– Ap, Sp og SV skal ikke få lov til å ta norsk skole tilbake i tid. Og det er bare én ting vi kan gjøre for å unngå det: å vinne valget, sa kunnskapsministeren.

Krise

Venstre er i en stor meningsmålt krise for tiden.

– Vanligvis er det én stor og vanskelig sak, sa partiets nestleder Sveinung Rotevatn tidligere denne uken.

Men den vanskelige saken Guri Melby ikke tok opp i talen sin er Venstres meningsmålte oppslutning.

Den er katastrofal.

Hadde NRKs såkalte supermåling fra Norstat denne uken vært valgresultatet, hadde Venstre venstre vært radert ut av så vel regjering som Stortinget.

Bare Melby selv og nestleder Abid Raja hadde fått plass i Stortinget.

LES kommentator Kato Nykvist: Venstre er kanskje landets rareste parti

Nykvist sin kommentar likte Venstre temmelig dårlig: Er Kato Nykvist landets rareste kommentator?

På forsiden nå