Mona Juul hilste på dronningen

Norges første kvinnelige ambassadør til Storbritannia ble tatt imot på Buckingham Palace.

Ambassadør Mona Juul overleverte tirsdag sine akkreditiver til dronning Elizabeth av Storbritannia. Juuls mann, Terje Rød-Larsen, var også med på overrekkelsen. 

Saken oppdateres.

Mona Juul overleverte tirsdag sine akkreditiver til dronning Elizabeth, og ifølge NRK ble hun den 13. norske ambassadøren dronningen tok imot.

55-åringen fra Sparbu i Nord-Trøndelag er også den første norske kvinnelige ambassadøren til Storbritannia.

– Britene har hatt kvinnelige ambassadører i Norge opptil flere ganger, men å være den første som representerer Norge er veldig spesielt, og jeg føler meg veldig privilegert. Og det var tydelig at også dronningen syntes det var fint, sier Juul til Dagsrevyen.

Hest og vogn

Juul ble hentet med hest og vogn da hun skulle overlevere sine formelle dokumenter til dronningen.

Hennes mann, Terje Rød-Larsen, som i likhet med Juul var sentral under de hemmelige forhandlingene mellom Israel og PLO på 90-tallet, deltok også under overrekkelsen.

Juul var statssekretær i Utenriksdepartementet i Jens Stoltenbergs første regjering, og hun har også vært ambassadør til Israel samt stedfortredende FN-ambassadør. Rød-Larsen har siden 2004 vært leder for tankesmien International Peace Institute i New York.

– Milepæl

Da adressa.no intervjuet Juul i forbindelse med utnevnelsen i april, mente hun det var en milepæl å bli den første kvinnen til å bekle ambassadørposten i Storbritannia.

– Nå får vi også en kvinnelig ambassadør i Berlin for første gang, og det er viktig at vi har kvinner på de fremskutte stedene. Vi har jobbet lenge med å få opp kvinneandelen på ambassadørnivå, sier Juul, som kom fra stillingen som ekspedisjonssjef i Utenriksdepartementet.

På forsiden nå