Helse Midt: – Vi kjenner oss ikke igjen

Helse Midt-Norge tilbakeviser korrupsjonsbeskyldninger i sykehusstriden.

Grove beskyldninger. Konstituert administrerende direktør Daniel Haga i Helse Midt-Norge (t.h.) ble onsdag beskyldt for å ha forsøkt å presse den nylig avgåtte sjefen i Helse Møre og Romsdal til å gå inn for Molde. 

Saken oppdateres.

Ansatterepresentant Harald Topphol i styret i Helse Møre og Romsdal fremmet onsdag krasse beskyldninger mot toppsjef Daniel Haga og Helse Midt-Norge.

I styremøtet om tomtevalget for nytt sykehus hevdet Topphol at Haga hadde forsøkt å presse den nylig avgåtte direktøren i Helse Møre og Romsdal, Astrid Eidsvik, til å gå inn for Molde. Pressmiddelet skal ha vært en gunstig sluttavtale, forutsatt at hun ventet med å gå av til over nyttår.

Kjenner seg ikke igjen

«Vi kjenner oss ikke igjen i påstandene som er satt fram. Kontakt mellom ledelsen i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge er normalt, og det har vært enighet om det i denne saken», skriver kommunikasjonsdirektør Tor Harald Haukås i Helse Midt-Norge RHF til Adressa.no.

«Spørsmålet om nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal er av stor betydning for region og lokalsamfunn. Det er nå viktig at styret for Helse Møre og Romsdal gjør sin vurdering på selvstendig grunnlag. Vi har hele tiden vært opptatt av å opptre korrekt i forhold til lovverk og spilleregler og mener at vi har gjort det også i denne sammenheng», framholder Haukås.

- «Enklest å forhandle» om jeg ventet

Astrid Eidsvik selv bekrefter i en e-post til adressa.no at hun fikk beskjed om at det ville være enklere å forhandle om sluttavtalen hennes dersom hun ventet med å gå av til nyåret.

Hun skriver i e-posten at:

«Det er riktig at jeg ennå ikke har fått noen sluttavtale etter avgangen min den 4. desember. Det er også riktig at det er blitt tydelig formidlet gjennom e-post fra styreleder at han har forstått Helse Midt-Norge slik at det vil være enklere å forhandle om sluttavtalen min dersom jeg sto som adm.direktør til over nyttår. Innholdet i sluttavtalen min var ikke knyttet til tomtevalget, men til at jeg sto i stillingen til etter styremøtet».

Eidsvik fortsetter:

«Styreleder og Helse Midt-Norge villa da ta hånd om kommunikasjonen knyttet til min avgang, blant annet knytte dette til at jeg var sliten, ønske om å gjøre noe annet osv.

Som kjent gikk jeg likevel av som adm. Direktør og grunnlaget for avgangen er kjent gjennom en egen pressemelding».

Hun presiserer i samme e-post at sluttavtalen hennes ikke var oe tema i møte med Helse Midt-Norge 27. og 28. november. Da var det, ifølge Eidsvik, vekting av de ulike elementene som skulle føre frem til lokalisering av nytt sykehus som ble drøftet.

Kolberg uroet

Leder for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Martin Kolberg (Ap), mener korrupsjonsbeskyldningene skjerper behovet for at helseminister Bent Høie forteller åpent om sin påståtte innblanding i sykehusstriden.

Kolberg har tidligere varslet at komiteen torsdag vil sende et brev der de ber statsråden fortelle hva han har sagt om tomtevalget til representanter fra Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge.

– Jeg må jo si at behovet for å sende brev forsterkes av det som nå foregår i styremøtet i Helse Møre og Romsdal, og det dere har skrevet på nett, som vi selvfølgelig har lest og observert, sier Kolberg til Adressa.no.

Behovet for klare svar er også forsterket av at statsminister Erna Solberg (H) unnlot å svare på tilsvarende spørsmål i NRKs Politisk Kvarter onsdag morgen, mener Kolberg.

– Det som er vårt anliggende, er å finne ut om statsråden har brutt bestemmelsene for statsrådenes involvering i denne saken. Har han sagt noe eller instruert noe som må betraktes som lovbrudd, eller har han ikke det? Jeg vet ikke svaret på det, men nå både helseministeren og statsministeren svarer slik de gjør i det offentlige rom, er det vår plikt å spørre. Det kommer vi til å gjøre i et brev som blir sendt i morgen, sier han.

På forsiden nå