Hunder trenes til barnesøk

Musestille ligger Markus (8) i skuffen - mens blandingshunden Lego løper rundt i det store, uryddige lagerlokalet. Søket etter et bortkommet barn er i full gang.

Saken oppdateres.

Ildsjeler ved Trondheim Hundeskole har startet et helt nytt prosjekt. De trener opp hunder i spesialsøk etter barn. I kritiske situasjoner kan en slik hund redde livet til et barn som har rotet seg vekk.

- Når et barn blir borte på en skogstur, på en bondegård - eller i et uoversiktlig industriområde begynner familie og venner å lete på egen hånd. En skokk voksne tramper inn i området og setter nye spor som fort kan forvirre og forsinke søket til vanlige redningshunder, forklarer Turid Buvik ved hundeskolen.

Ignorer voksenlukt

Hundene som nå får barnesøk som sin spesialitet, lærer seg å ignorere voksen-lukt. De snuser seg fort fram til stedet der barnet er uten å bry seg om de voksne letemannskapene som er i området. Mye tid kan spares på denne måten.- Lukter barn annerledes enn voksne?

- Ja, tydeligvis. Vi vet ikke hva som er forskjellig. Men luktmolekylene vi avgir ser ut til å endre seg under puberteten, sier Buvik. Hun presiserer at de nye barnesøkshundene er ment som et supplement til dagens regningshunder, og slett ikke konkurrenter.

Buvik har hatt mye kontakt med spesialistene Lennart Wetterholm og Lars Feldt i forbindelse med det nye treningsprogrammet. I mange år har de to svenskene lært opp minesøkshunder som nå har oppdrag over hele kloden. Først i fjor begynte de å trene opp hunder til å lete etter barn. Foranledningen var en tragisk hendelse. En gutt gikk seg fast i en myr og frøs i hjel før han ble funnet av letemannskapene som lenge hadde lett i området både med hunder og helikopter.

Tre trønderske hunder er med på det nye treningsprogrammet. Lego og Kaos, spesialiseres på generelle søk etter barn, mens Mita, trenes i såkalte ID-søk. Hun lukter på et plagg som et enkelt barn har brukt - eller på et sted der dette barnet har opphold seg lenge, før søket starter. Alle de tre hundene sertifiseres i løpet av sommeren.

Lukt-eksperter

For å vise ferdighetene til Lego og Kaos inviterer Turid Buvik til en demonstrasjon i et stort lagerlokale på Lade. Åtteåringene Markus og Edvard er med som markører. De gjemmer seg etter tur i kroker mellom oljedunstende trucker, bygningsmaterialer og plastkanner fulle av ulike kjemikalier. Én etter én får hundene vise hva de har lært. «Søk barn» er stikkordet som trengs. Kvikt styrer Lego og Kaos unna alle rare lukter. Etter noen kjappe byks rundt om i lokalet, både høyt oppe og lavt nede, sirkler de fort inn de bortgjemte barna - og får sin belønning i form av en godbit og mye ros.- Barn som vet at de har tatt seg inn på ulovlig område, gjemmer seg ofte svært godt når letemannskapene kommer trampende. Å rope på dem hjelper lite. De tror de får kjeft om de gir seg til kjenne. Barn kan også sovne på slike gjemmesteder. Da hjelper verken gråt eller bønner, påpeker Buvik. Hvis et savnet barn har sukkersyke, blir situasjonen fort kritisk.

Under opplæringen av hundene brukes ulike metoder. De blir introdusert for lukter fra barn fra ulike kulturer og opphavsland. I laboratorietester får også hundene i oppgave å skille mellom bokser med barnelukt og voksenlukt. - Bare prøv, sier Buvik og får Adresseavisen fotograf og journalist til å fylle hver sine vattdotter med duft fra egen hals og nakke. Også åtteåringen Markus får sin dott. Etterpå puttes luktbombene i hver sine stålbokser med luftehull. Igjen får Lego stikkordet: «Søk barn!» fra matmor Trude Moe Bergmann. Og for lukteksperten er åpenbart barn på boks like gjenkjennelig som barn med hud og hår. Fornøyd legger hunden seg ned ved boksen med Markus-lukt. Forstå det den som kan. . .

Barn på boks. I denne boksen er det lukter fra et barn, viser spesialisten på barnesøk, blandingshunden Lego. I bakgrunnen Edvard Forslund Hole og Markus Moe Bergmann.Klar til dyst. Siden i høst har blandingshunden Lego trent seg på å lete etter bortkomne barn. Matmor Trude Moe Bergmann synes treningen er svært meningsfull - og håper den kan komme til nytte.
Flink hund! Blandingshunden Lego trenger ikke lange snuserunden før han kjapt sirkler inn de avslørende barneluktene fra Markus Moe Bergmann (8) som har gjemt seg inne i en skuff.<p/>Foto: MARIA GOSSÉ 

Flink hund! Blandingshunden Lego trenger ikke lange snuserunden før han kjapt sirkler inn de avslørende barneluktene fra Markus Moe Bergmann (8) som har gjemt seg inne i en skuff.<p/>Foto: MARIA GOSSÉ 

På forsiden nå